gwiazdor_online Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 Witam! Mam problem następującego rodzaju. Chciałem napisać skrypcik w php na stronkę serwera www, aby można było zdalnie, przeglądarką zamknąć system. Do tego celu użyłem funkcji exec(), a także system(). Uzytkownikowi nadałem poprzez sudo możliwość wyłączenia systemu (wypróbowałem z konsoli - działa bez zarzutu). Problem w tym, że żadna z powyższych funkcji nie wykonuje prawidłowo sudo /sbin/halt, a także np. touch. Natomiast ls działa bez zarzutu. Czy ktoś wie, dlaczego php nie działa dobrze w tym przypadku? -----> tu przyszło olśnienie <------ Okazuje się, że w ustawieniach sudo nadałem prawa innemu userowi, niż ten obsługujący httpd. Kumpel mnie wprwadził w błąd, bo zarzucił mi polecenie get_current_user(), które sprawdza zdaje się kto jest włascielem pliku. Stąd moje pomyłka. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 hmmm, ciekawy pomysl czyli juz dziala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Styczeń 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Działa! A jakże Uzytkownik, którego "wykorzystuje" apacz to po prostu nobody Pozdrawiam! PS. Sory, że tak późno, ale profile - sam wiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi