roff Napisano Lipiec 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2004 Mam taki problem, zainstalowalem HiS'a i na serverze mam neta, ale urzytkownicy w sieci nie maja Zrobilem maskarade. Co jest grane??? Moze ktos sie spotkal z tym bledem lub wie co jest nie tak. Prosze o kontakt. Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak Napisano Lipiec 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2004 pewnie nie maja twoi użytkownicy dobrze skonfigurowanej sieci tzn bramy adresow i adresow serverow dns (o ile maskarada jest ok) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Lipiec 3, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2004 Pokaze Ci jak ja mam to zrobione. #!/bin/sh # Podnoszenie interfejsu eth0 ifconfig eth0 10.10.10.1 # Uruchomienie przekazywania pakietow echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # Czyszczenie tablic iptables (NAT i Filtrowanie) iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -F -t filter iptables -X -t filter # Odrzucenie i brak zezwolenia na forwardowanie pakietow iptables -t filter -P FORWARD DROP # Przepuszczanie pakietow z sieci lub przeznaczone dla sieci iptables -t filter -A FORWARD -s 10.10.10.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 10.10.10.0/255.255.255.0 -j ACCEPT # Udostepanianie Internetu przez Maskarade iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.10.10.2 -d 0/0 -j MASQUERADE U klientow musisz ustawic w Otoczeniu sieciowym (o ile to windowsy) w Otoczeniu sieciowym brame na 10.10.10.1 i dns na 80.53.224.110. .. no i ipeki na poustawiaj kolejno od 10.10.10.2 itd... W tym skrypcie jak masz linijke iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.10.10.2 -d 0/0 -j MASQUERADE musiz klolejno pododawac tyle takich linijek w zaleznosci ile masz kompow w sieci no i oczywiscie kolejno 10.10.10.2, 10.10.10.3 itd... mysle ze nie masz ich tak duzo wiec mozesz poustawiac adresy 'na szytwno'. P.S. w otoczeniu sieciowym na windowsach nie zapomnij ustawic maski podscieci (255.255.255.0) Aha... nie zapomnij ustawic chmod -x dla tego pliku. Mozesz go uruchamiac recznie albo dodac do /etc/rc.d/rc.local. Powinno dzialac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roff Napisano Lipiec 3, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2004 oks, dzisiaj to sprawdze czy to dziala o ile bedzie dzialac mam taka nadzieje ;D Jesli tak to wielkie ci dzieki ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi