Seba11 Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Mam problem z którym męcze się już od dobrych kilku dni. Chcę aby każdy user miał możliwosć posiadania własnej www. W apachu ustawiłem taką opcje: <IfModule mod_userdir.c> # # UserDir is disabled by default since it can confirm the presence # of a username on the system (depending on home directory # permissions). # UserDir disabled root # # To enable requests to /~user/ to serve the user's public_html # directory, use this directive instead of "UserDir disable": # UserDir www </IfModule> Problem zaczyna się gdy chcemy sobie wejść na stronke http://127.0.0.1/~user/. Wtedy to wyskakuje bład 403 Forbidden. Oczywiście zmieniłem chmody katalogu home/user na 711, home/user/www 755. Ustawiałem zresztą obudwa też na 711 i 755 ale nigdy nie chce działać Na google szukałem, i znalazłem tylko tyle żeby zmienić uprawnienia. To samo w dokumentacji apache. (_niemam_ → nie mam) ORT już naprawde pomysłów więc licze juz tylko na was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 ktorego masz apacha??? i sprobuj zmienic ustawienia uzytwoknikow dodac ich do grupy www bodajze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 A selinux Ci działa? Tam jest chyba opcja, żeby apache nia miał dostępu do katalogów domowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba11 Napisano Styczeń 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 ktorego masz apacha??? i sprobuj zmienic ustawienia uzytwoknikow dodac ich do grupy www bodajze. Apache mam 2.0.54. Zainstalowany razem z całą fedorą. Już z grupami tez kombinowałem. Dodałem do grupy apache katalogi i użytkowników. Ciągle jest to samo A selinux Ci działa? Tam jest chyba opcja, żeby apache nia miał dostępu do katalogów domowych... smile.gif Przyznam się, że w tamacie ;(_linuxa_ → Linuksa) ORT expertem nie jestem żeby nie powiedzieć że lamusem Dopiero co zaczynam. O SElinux nic nie słyszałem, ale zaraz weszłe po twej sugesti na google i powertowałem. Wyłączyłem sshd no i nawet przy wyłączonym selinux dalej to samo Chyba, że wyłaczenie sshd to za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 Owszem wyłączenie sshd to za mało, gdyż jest do czegoś innego ^^ Poszukaj o selinux na forum, bo gajownik pisał o nim i katalogach dom. w apache'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba11 Napisano Styczeń 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 Owszem wyłączenie sshd to za mało, gdyż jest do czegoś innego ^^ Poszukaj o selinux na forum, bo gajownik pisał o nim i katalogach dom. w apache'u. Poszukałem na forum i znalazłem jak SELINUX wyłaczyć Teraz wszystkie strony userów działają, super dzięki wam wielkie. Mam jeszcze tylko małe jedno pytanko. Wchodze sobie na stronke 127.0.0.1/~user/test. Znajduje się jak widać w katalogu gdzie są stronki usera katalog test. Pusty, nic w nim (_niema_ → nie ma) ORT. Powinno wywalić forbidden lub listing folderu jednak.... poczułem się jak user winzgrozy Czemu? Zawsze wczytuje mi sie jedna i ta sama strona: http://www.stiftung-warentest.de/. Pierwsze co na oczy ją widze. Identycznie się dzieje jak wejde na strone usera zamiast 127.0.0.1/~user, localhost/~user. Zamiast strona usera wywala mi tą z nieba strone. Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 No cóż... Serwer www włączony na stałę bez SELinux to trochę nieodpowiedzialne... W Sysyem Settings>Security Level masz zakłądkę SELinux. Następnie rozwiń HTTPd i poszukaj o katalogach domowych userów A co do tego drugiego to pojęcia nie mam. Może jest tak wpisane w httpd.conf? Albo coś masz skopane z tablicami routingu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafjak Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Pozwoliłem sobie odnowić temat. Ustawiłem wszystko jak wyżej w httpd.conf. Włączyłem katalogi użytkowników w SELinux Ustawiłem uprawnienia katalogu na 711 i index.html na 755 i niestety wyświetla mi się FORBiDDEN. Nie jestem pewny co do grupy, do której powinien należeć katalog index_html i index.html. Pozdrawiam RJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi