crusiek Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Witam, mam w sumie dwa problemy. Pierwszy jest taki, że duża część poczty, szczególnie ta wysyłana lokalnie zostaje odrzucona z powodu błędu EXT_TEMPFAIL. Związany jest z tym mój problem główny, otóż chciałbym żeby sendmail w takim wypadku informował mnie albo osobę wysyłającą takiego maila, że nie został on jeszcze dostarczony i cośtam cośtam. Bardzo prosiłbym o pomoc szanowne grono ekspertów :-) -------------------------- Problem sie rozwiązał... Ext_Tempfail wyskakiwał u mnie przy dużym obciążeniu serwera, root miał za dużo do roboty i występowały timeouty głównie przy poczcie wysyłanej lokalnie... Troszke dopieszczenia crona, wywalenie niepotrzebnych skryptów, sprawdzenie poczty userów, i kolejka spadła do 3 MB i od 2 tygodnie się tak utrzymuje. uff Co do informacji o listach w kolejce Wystarczyły mi dodatkowe 2 dyrektywy w sendmail.mc define(`confTO_QUEUEWARN', `3h') warning o poczcie leżącej w kolejce... define(`confTO_QUEUERETURN', `5d') informacja o braku dostarczenia po 5 dniach... może się komuś kiedyś przyda, a może nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi