Skocz do zawartości

Tworzenie Partycji W Fc4

Disaster Kid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zainstalowalem system i nie wiem czy dobrze podzielilem dysk na partycje.

Otóż mam dysk 40GB i chcialem zrobic tak by dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT bylo tylko 10GB a reszta np fat32.

w fdisk -l mam:

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/hda1 * 1 13 104391 83 Linux

/dev/hda2 14 4865 38973690 8e Linux LVM

Jak zrobic by z hda2 przesunać dane i z wolnego miejsca utworzyc kolejna partycje z windy?

Nigdy w Fedorze tego nie robiłem ale jeśli chcesz zrobić coś takiego bez reinstalacji systemu to poczytaj:

man lvm
man lvresize
man vgreduce
man lvreduce

itd... scared.gif

Własnie po to się używa LVM aby mieś większą elastyczność w zarządzaniu przestrzenią dyskową. Można np. nie przydzielać całej przestrzeni dyskowej od razu tylko później, w miarę potrzeb, rozszerzać poszczególne LV. Możliwości jest bardzo dużo - dzięki LVM można definiować mirroring na poziomie systemu operacyjnego itd. Można na pewno zmniejszyć rozmiar któregoś z LV ale nie jestem pewien co ze zmianą wielkości VG tak aby odzyskane miejsce przeznaczyć pod Windows. Chyba za wiele nie pomogłem... sad.gif

Powodzenia i daj znać jak poszło! biggrin.gif

Pozdrawiam,

Piotr

To przeinstaluje bo i tak musze windowsa przeinstalowac bo sie zsypał.

Instalowac najpierw winde a pozniej (_linuxa_ → Linuksa) ORT czy odwrotnie?

Jak bede dzielil recznie to jak je podzielic? Jakie wielkosci i jak zostawic te miejsce na partycje windowsowska na ktorej nie bedzie windowsa bo mam go na innym dysku?

swap- 2.5x Twoja ilosc RAMU

Nie przesadzajmy ;P Jak ma załóżmy giga ramu, to swapa zrobi na 2,5 question.gif IMO spokojnie wystarczy 500-700 mega.

ext3- bootowalna punkt pontowania / rozmiar 10gb-20 (licze troche poinstalowanego softu i gier)

No chyba że gierki. Bo na sam soft, to 10 GB to i tak za dużo :] (nigdy mi się tej bariery nie udało przekroczyć ^^)

Nie przesadzajmy ;P

Święte słowa! Kiedyś, gdy systemy nie miały dużo RAM, zalecano 1-2 razy więcej niżilość pamięci operacyjnej. Myślę, że jak dasz 512 MB to i tak będzie z zapasem.

No chyba że gierki. Bo na sam soft, to 10 GB to i tak za dużo

Ja na kompie w domu mam 12 GB i jest to b. duuuuuużo - zajęte jest niewiele podan 30 %. Jak na "/" przeznaczysz 10 GB to myślę, że i tak będzie to z dużym zapasem. Oczywiście zakładam, że "/home" zrobisz na osobnej partycji? Zrobienie osobnego filesystemu na "/home" jest wskazane w przypadku gdy przyjdzie Ci ochota np. na reinstalację systemu.

Pozdrawiam,

Piotr

No ale nie doczytalem Waszych postów no i zainstalowalem FC4.

Mam 1GB ramu i Swapa 2,5GB tongue.gif Tez mi sie wydawalo, ze za duzo no ale tongue.gif

Dodatkowo stworzylem partycje 15GB a reszte zostawilem na fat32 (19GB). Wszystko smiga jeszcze, wiec moze byc, a miejsca nie potrzebuje na razie dlatego zostawie jak jest smile.gif Dzieki za wszystko. Aaaa i z tym /home to chodzi Wam o to by miec kolejna partycje linuksowa na dysku z montowaniem w /home? Ja to olałem wink.gif

Aaaa i z tym /home to chodzi Wam o to by miec kolejna partycje linuksowa na dysku z montowaniem w /home? Ja to olałem

Chodzi dokładnie o to co napisałeś - bezpieczniej i bardziej praktycznie jest stworzyć osobną partycję i montować ją w "/home". Dzięki temu mi. przy reinstalacji systemu (gdyby taki pomysł przyszedł Ci do głowy) będzie dużo łatwiej. Formatujesz tylko "/" a "/home" (gdzie znajdują się wszystkie Twoje pliki) zostawiasz nietkniętą.

Dzieki za wszystko.

Nie ma za co - cieszę się, że chociaż trochę mogliśmy pomóc... biggrin.gif

Pozdrawiam,

Piotr