lmatys Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 Witam. Mam zainstalowana Fedore 4.0 na laptopie HP Compa nx8220. Kazdy z nas wie ze dopieszczenie systemu to wiele godzin pracy. Jakie polecacie oprogramowanie, sposoby backupu calego systemu? Chcialbym aby w razie awarii dysku twardego, czy czegokolwiek, mogl podlaczyc np: jakis zew dysk czy cosik, i w ciagu parenastu minut miec wszystko tak jak bylo do czasu awarii... Czy ktos stosuje takie rozwiazanei? Pozdrawiam, Ł.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 Czy ktos stosuje takie rozwiazanei? jest sporo tego typu rozwiazan. Od demonów skonfigurowanych by działac w tle i robic backupy, poprzez reczne tarowanie z konsoli odpowiednich katalogów (skrypty bash)... ja zaproponuje najmniej HaXoRskie rozwiązanie....Sbackup (na pliki systemowe + /home/.*) + Konserve (na jakies dane, dokumenty, projekty na CD/DVD) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 Polecam partimage. Działa tak samo jak Norton Ghost. Jednak prez użyciem musisz odmontować partycje, którą chce zbackapować i mieć trochę miejsca na backap na innej partycji. Ja używam do tego Knoppixa i wszytko gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 Polecam: http://www.feyrer.de/g4u/ Sprawdzony kilka razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Ja polecam: (np. backup na podmontowany dysk w /mnt/back) jako root w / : tar --exclude /mnt/back -zcvf /mnt/back/data.tar.gz * Tak robie backup co miesiac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi