Skocz do zawartości

Własny Moduł Pam (linux-pam) - Jak Pobrac Hasło?

SLip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Aktualnie zajmuje sie tworzeniem projektu, który wymaga napisania własnego modułu pam odpowiedzialnego za autentykacje. Skorzystalem ze szkieletu modulu pam_deny, zamieniajac w pam_sm_secred wartosc zwracana na PAM_SUCCESS, nastepnie w pam_sm_authenticate sprawdzam kto sie loguje (pobieram nazwe usera przy pomocy pam_get_user()) i w zalesnosci czy to wybrana przeze mnie osoba, czy nie, zwracam odpowiedni komunikat. To wszystko dziala.

Problem pojawia sie w momencie, gdy chce pobrac hasło. Nie dziala mi funkcja pam_get_item(), albo ja jej uzyc nei potrafie.

ret = pam_get_item(pamh,PAM_AUTHTOK), (const void **)&haslo);

Powyzsza linijka powinna chyba wpisywac mi do zmiennej haslo haslo podane przez uzytkownika, prawda? Niestety tego nie czyni.

Jesli dam wczesniej pam_set_item(pamh,PAM_AUTHTOK,cos_tam);

Zakladajac ze cos tam jest haslem, to wszystko dziala, ale nie o to przeciez chodzi.

Jak sobie z tym poradzić? A moze macie jakis prosty kod, w ktorym w jasny sposob pokazany jest sposob pobierania hasla w Linux-PAM?

Z gory dzieki za pomoc!

EDIT:

Haslo pobralem w inny sposob zupelnie i dziala niby, ale mam pytanie kolejne... Czy modul pam musi byc napisany w c, czy moze byc tez w c++?