MitS Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 Witam! Mam parę pytań dotyczących zagadnień związanych z MySQL. 1. Jak w MySQL tworzy sie nowych użytkowników i tworzy się dla nich hasła ? 2. Jak w MySQL tworzy sie hasło dla (_root'a_ → roota) ORT ? 3. Przykładowo chcem się pobawić jakimś CMS-em i gdy trzeba go skonfigórować to trzeba wpisać takie rzeczy jak: nazwa serwer, użytkownik bazy danych, hasło dla tego użytkownika, nazwa bazy danych itp. I jak zrobić by stworzyć baze dla tego cms'a i gdy jest plik ... /admin/database.php oraz inne formaty np. sql, txt itp ? 4. Jest coś takiego jak PHPMyAdmin dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT ? Jeśli tak to jak go odpalić (ewentualnie zainstalować i skad ) ? 5. Jak połaczyć CMS z moją bazą danych ? Jak dotąd korzystałem troche z google oraz z tego: http://mysql.digipedia.pl/mysql/ ale rezultaty marne :/ Będe wdzieczny za odpowiedź ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 Witam! Przykładowo chcem się pobawić jakimś CMS-em i gdy trzeba go skonfigórować to trzeba wpisać takie rzeczy jak: nazwa serwer, użytkownik bazy danych, hasło dla tego użytkownika, nazwa bazy danych itp. Takie jakie utworzyłeś I jak zrobić by stworzyć baze dla tego cms'a i gdy jest plik ... /admin/database.php oraz inne formaty np. sql, txt itp ? Nie bardzo rozumię o co Ci chodzi 4. Jest coś takiego jak PHPMyAdmin dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT ? Jeśli tak to jak go odpalić (ewentualnie zainstalować i skad ) ? phpMyAdmin nie jest dla linuksa czy Windows tylko dla MySQL i jest to zupełnie obojętne pod kontrolą jakiego systemu operacyjnego pracuje MySQL http://php.webhelp.pl/kursy/mysql/index.php?roz=php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 phpMyAdmin jest napisany w php, dzięki czemu nie jest istotne, na jakim systemie go odpalisz. Serwer www musi jedynie obsługiwać php i mbstring (moduł php). 1. Jak w MySQL tworzy sie nowych użytkowników i tworzy się dla nich hasła ? IMO najprościej Ci będzie przez wspomnianego już phpMyAdmina. 2. Jak w MySQL tworzy sie hasło dla (_root'a_ → roota) ORT ? Jak wykonasz mysql_install_db, to Ci napisze → mysqladmin -u root password 'new-password' 3. Przykładowo chcem się pobawić jakimś CMS-em i gdy trzeba go skonfigórować to trzeba wpisać takie rzeczy jak: nazwa serwer, użytkownik bazy danych, hasło dla tego użytkownika, nazwa bazy danych itp. No i? I jak zrobić by stworzyć baze dla tego cms'a i gdy jest plik ... /admin/database.php oraz inne formaty np. sql, txt itp ? Jak mój przedmówca, również nie wiem, o co Ci chodzi ... Jeżeli o import danych do bazy z plików tekstowym, to jest to możliwe. Jeśli tak to jak go odpalić (ewentualnie zainstalować i skad ) ? Ściągasz go z neta jako archiwum, a potem rozpakowujesz np. w katalogu public_html Twojego usera (tak najpościej, nie trzeba się uprawnieniami bawić. Zawsze tak robie). Sprawdz przez yuma, czy przypadkiem nie ma go dostępnego w postaci pakietu. W Debianie jest ^^ 5. Jak połaczyć CMS z moją bazą danych ? To nie baze masz łączyć z cms'em, tylko php (w którym ten cms jest napisany) z mysql'em. Jest do tego pakiet w repach (przynajmniej powinien być ^^) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 IMO najprościej Ci będzie przez wspomnianego już phpMyAdmina. yhy rozumiem ale chciał bym sie nauczyć w MySQL'u czy da sie zrobić to z pod MySQL'a ?? No i ? Pytanie trzecie jest razem z dalszą częscią :] 3. Przykładowo chcem się pobawić jakimś CMS-em i gdy trzeba go skonfigórować to trzeba wpisać takie rzeczy jak: nazwa serwer, użytkownik bazy danych, hasło dla tego użytkownika, nazwa bazy danych itp. I jak zrobić by stworzyć baze dla tego cms'a i gdy jest plik ... /admin/database.php oraz inne formaty np. sql, txt itp ? Jak mój przedmówca, również nie wiem, o co Ci chodzi ... Jeżeli o import danych do bazy z plików tekstowym, to jest to możliwe. Więc mam na dysku CMS'a o nazwie Webspell w którym jest katalog .../admin i w którym jest plik database.php w którym jest zawarta baza danych tego CMS'a (kwarendy, tabele itp.). Jak zimportować do MySQL'a (jaką komendą) by to było w konsoli pokazane w MySQL'u ? Ściągasz go z neta jako archiwum, a potem rozpakowujesz np. w katalogu public_html Twojego usera (tak najpościej, nie trzeba się uprawnieniami bawić. Zawsze tak robie). Sprawdz przez yuma, czy przypadkiem nie ma go dostępnego w postaci pakietu. W Debianie jest ^^ Przez yuma nie idzie ale z neta pobrałem RPM i mam taki problem -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=8796 Co robić ? To nie baze masz łączyć z cms'em, tylko php (w którym ten cms jest napisany) z mysql'em. Jest do tego pakiet w repach (przynajmniej powinien być ^^) pakiet w repach ??? Ale jaki (jaka nazwa, napiary itp) ? phpMyAdmin nie jest dla linuksa czy Windows tylko dla MySQL i jest to zupełnie obojętne pod kontrolą jakiego systemu operacyjnego pracuje MySQL http://php.webhelp.pl/kursy/mysql/index.php?roz=php Dzieki za linka Przyda się ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Styczeń 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 Ściągnij sobie ze strony MySQL, Mysql Administrator i MySQL Query Browser, nie instaluj wersji 5.0 bazy danych, chyba że naprawde potrzebujesz, trigery, procedury i widoki, lub typ tabel NDB, ma pewne wady których nie da się przeskoczyć, a pozatym fedora ma wbudowany MySQL 4.1, ten działa najlepiej, odpal usługę mysqld i możesz MySQL administratorem odpalić bazę danych logując się na usera root bez hasła. Z nakładkami MySQL Browser i MySQL Administrator utwrzysz bazę i załadujesz dump`a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi