Skocz do zawartości

Zwiekszanie Partycji

losioman

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jakis czas temu zainstalowalem sobie fedora, i utworzylem dla niej partycje, która w zasadzie jest w stanie pomiescic sam system i to w niepelnej opcji instalacyjny, oczywiscie w pozostalej czesci dysku rezyduje to nie powiem co Win. Chcialbym definitywnie przejsc na (_linuxa_ → Linuksa) ORT i moje pytanie jak dokleic do tej partycji linuxowej partycje ntfs albo fat. Oczywiscie mam nadzieje ze da się to zrobić bez ponownej instalacji systemu. Pozdrawiam z góry dzieki za odpowiedz

Jeżli chcesz zupełnie zrezygnować z Windows to na Twoim miejscu zmienił partycję na której jest Windows na (przykładowo) ext3 i przeniósł część systemu, na przykład folder /home na tą nowoutworzoną partycję.

Potem wystarczy w katalogu głównym utworzyć link symboliczny.

tzn najpierw musisz przesunac partycje windows. jest tu duzy wybor programow (pod win) - np. partition magic (wersja 8.0 do zassania z torrentow). nim zmniejszasz wymiar partycji windows (bez utraty danych etc). potem musisz stworzyc tam partycje linuxowa, np ext3. w tym celu chyba najlepiej odpalic disc druida (bo (_napewno_ → na pewno) ORT zgodny z fedora). nie wiem tylko czy mozna to zorbic wkladajac plytke instalacyjna cd1 do napedu i oszukac troche instalator - wybrac ze instalujesz nowy system a tak naprawde tylko utworzyc partycje. potem trzeba jeszcze utworzyc to dowiazanie - sam nie wiem jak wiec prosilbym o pomoc.

A może tak:

1.Przenieś najważniejsze dane z niesystemowej partycji Windows na systemowa.

2. Programem fdisc usuń tę partycję, przemiel na linuksową (w zależności od tego czy chcesz wszystko dać na FC czy nie- nowe miejsce podziel na jedną lub dwie partycje czy ile tam chcesz wink.gif )

3.Zamontuj ją sobie np. pod /home czy /

albo kup nowy dysk i zrób z nim to samo wink.gif

A więc tak

1)Jak pisał L-User skopiuj ważne dane (jeżli takie tam masz) z partycji Windows do przykładowo Twojego katalogu Home.

2) Usuń partycję na której jest Windows. Możesz to zrobić fdisk'iem lub w X przy pomocy QTParted.

3) zresetuj komputer

4) Utwórz nową partycję Ext3 na miejscu w którym była partycje Windows. Jeśli utworzysz ją przy pomocy QTParted to ten program powinien Ci ją także sformatować. Jeśli fdisk'iem to musisz ją sformatować ręcznie:

#mkfs.ext3 /dev/hdaX

Uważaj abyś nie sformatował sobie jakiejś innej partycji.

5) Utwórz w katalogu /mnt folder home:

# mkdir /mnt/home

6) Podmountuj nowoutworzoną partycję

# mount /dev/hdaX /mnt/home

7) Skopiuj wszystkie pliki z katalogu /home do katalogu /mnt/home

# cp -R /home /mnt/home/

8) zmień nazwę katalogu /home na jakiś inny

mv /home /home.tmp

9) Utwórz link symboliczny

# ln -s  /mnt/home /home

10) Dopisz do pliku /etc/fstab

/dev/hdaX               /mnt/home               ext3    auto,user,rw   

(jakby było źle to niech mnie ktoś poprawi wink.gif)

11) zresetuj komputer

Jeśli wszystko dobrze poszło to możesz skasować katalog /home.tmp

Oczywiście w hdaX musisz X zamienić na numer Twojej partycji

ok super wielke dzięki wszystko wydaje się jasne i klarowne jak tylko wróce z pracy to popróbuje. Ale mam jeszcze dwa pytanka:

1. W jaki sposób fdiskiem utworzyć partycje ext3, rozumiem że oczywiście fdiskiem linuxowym, bo fdiskiem dosowym mogę tą starą usunąć. Więc prosiłbym o jakieś wskazówki no chyba że po prostu ten kod:

#mkfs.ext3 /dev/hdaX

automatycznie to robi ale nie sądze.

2. W ten sposób przez was opsiany zwiększe sobie tylko katalog home tak?? A co w przypadku gdybym chciał doinstalować komponenty np. chodzi mi o środowisko Eclipse a ono chyba dużo zajmuje i w tym momencie (_napewno_ → na pewno) ORT by mi nie starczyło miejsca. Czy po takim domontowaniu partycji juz to będzie możliwe? Czy to są dwie rózne sprawy miejsce gdzie rezyduje system i katalogi domowe.

Z góry dzięki za odpowiedź pozdro

Wpisz w konsoli

$ man fdisk 

i wszystko powinno być jasne wink.gif

Ja korzystam z reguły z QTParted więc wiele Ci na temat fdisk nie powiem.

Do usunięcia partycji Windows nie musisz koniecznie używać DOS'owego fdisk'a. Ten z (_linux'a_ → Linuksa) ORT (wiem wiem ORT i takie tam. Ale ja się będę przy swoim upierał) poradzi sobie z tym bez problemu.

Podałem Ci przykład na przesunięcię katalogu /home. Możesz w ten sposób przenieśc inny katalog. Na przykład /bin. Jeśli masz dużą tą partycję na której obecnie znajduje się Windows to może lepiej byłoby przenieść katalog /usr. Jeśli się nie mylę to jest to największy katalog w root

rozumiem że katlog /usr przechowuje wszystkie te komponenty. Teraz już chyba wiem wszystko, mam ok 20 Gb do zagospodarowania, więc przypne sobie po jednej partycji do home, bin , usr i powinno byc ok. A jeszcze pytanko czy dla użytkowników do wydzielić jakąś określoną przestrzeń dyskową czy po prostu kazdy ma tyle ile wolnego zostało? pozdr

Nie musisz tworzyć wielu partycji. Możesz zmienić mój opis w ten sposób:

ad 5) Utwórz w katalogu /mnt folder hdaX:

ad 6) Podmountuj nowoutworzoną partycję

# mount /dev/hdaX /mnt/hdaX

ad 7) Skopiuj wszystkie pliki z katalogu /home i inne które chcesz przenieść do katalogu /mnt/hdaX

ad 8) zmień nazwę katalogu /home i innych które chcesz przeniść na jakiś inny.

ad 9) Utwórz linki symboliczne. Przykładowo:

# ln -s  /mnt/hdaX/home /home
# ln -s  /mnt/hdaX/usr /usr
# ln -s  /mnt/hdaX/bin /bin

ad 10) Dopisz do pliku /etc/fstab

/dev/hdaX               /mnt/hdaX            ext3    auto,user,rw