trOcu Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Witam Szanowne Forum Chcialbym poruszyc dreczaca mnie kwestie. Jako totalny amator pingwina czesto popelniam bledy, ktore z reguly kosztuja mnie ponowna reinstalacje systemu i to jestem w stanie przebolec. Nie moge jednak pogodzic sie z faktem, ze kazdorazowo - jesli chce zrobic aktualizacje - mam do pobrania ponad 700MB danych, co z reguly - lacznie z instalacja - zajmuje jakies 2 godzinki. Czy mozna to przyspieszyc? Aktualizacja zajmuje mi wiecej czasu niz reinstalacja systemu, co uwazam za karygodne Co robic? Czy znajdzie sie jakies remedium? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Tak. Pliki sciągnięte przez yuma są w katalogu /var/cache/yum/* Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przed instalką zrobić backup na płytkę. Potem możesz nawet je zainstalować przez (_rpma_ → RPM-a) ORT, jeśli nie brakuje żadnego pakietu. A jak brakuje, to wgraj je po prostu z powrotem tam gdzie być powinny. Możesz także trzemać je na osobnej partycji i zrobić miękkie dowiązanie. Linux jest baaaaardzo elastyczny Wybierz coś dla Siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Styczeń 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Tak. Pliki sciągnięte przez yuma są w katalogu /var/cache/yum/* Dzieki, wlasnie o to mi chodzilo Możesz także trzemać je na osobnej partycji i zrobić miękkie dowiązanie. Jak ostatnio zrobilem dowiazanie dla Firefoxa do pluginu javy, to przegladarke diabli wzieli - wiesz moze jak to zrobic dobrze (mam tu na mysli backup RPM-ow, nie Firefoxa) ? Linux jest baaaaardzo elastyczny Doszedlem do tego samego wniosku podczas mojego krotkiego, acz burzliwego epizodu z pingwinkiem. Za to wlasnie go cenie, ale jednoczesnie to jest rowniez moim przeklenstwem, bo ta wielosc mozliwosci czyni go podatnym na "ataki" takich lamerow jak ja. Dzieki za rady, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Może miękkie dowiązanie nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli nie chcesz się bawić w administrację, a cache ma być na osobnej partycji. Lepiej może poczytaj o fstab - dodaj odpowiedni wpis (skopiuj po prostu linijkę z home i zmień ją trochę). Możesz jeszcze zrobić miękkie dowiązanie do jakiegoś katalogu na partycji home - bez zmian w fstabie, tylko "ln -s [target] [link name]". Polecam "ln --help" Serio sam wybierz coś dla siebie, poeksperymentuj - ja Ci nic nie doradzę w tej kwestii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Jeśli masz takie problemy to zainstaluj raz porządnie, zrób update i zapisz obraz partycji. Zawsze będziesz miałlepszy punkt wyjściowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Styczeń 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Dziekuje za wszelkie sugestie, nad obrazem partycji sys. rowniez bede myslal - ale to w drugiej kolejnosci. Na razie zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Przy okazji przedostatniej instalacji zrobilem sobie osobna partycje /home - po formacie okazalo sie ze musze ja za kazym razem montowac zeby z niej korzystac. Chcialbym wchodzic na ta partycje automatycznie, za kazdym razem kiedy korzystam z dostepnego na pulpicie skrotu do katalogu domowego. Nie wiem czy jasno tlumacze. Kiedys sciezka /home/nazwa_uzytkownika prowadzila domyslnie do odrebnej partycji (hdh3) - ale teraz lokalizacja ta znajduje sie na partycji / (hdh1). A jesli chce skorzystac ze starego katalogu /home (gdzie mam kopie roznych rzeczy) to musze montowac partycje hdh3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Pogrzeb w pliku /etc/fstab. Powinien być tam wpis: LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 Ewentualnie zamiast Label=/home wstaw /dev/hdXZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Styczeń 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Dziwnie to wyglada ... spojrz LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=¦a¯^ÀP1âtçòs^_'zs swap swap defaults 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,$ /dev/hdb /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,$ /dev/hda /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 A tak wygląda mój: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ swap swap defaults 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Dodaj po prostu linijkę z home, a wcześniej sprawdź jaki Label ma ta partycja (na 99,9% zadziała z LABEL=/home o ile instalowałeś z domyślnymi wartościami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Styczeń 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Dodaj po prostu linijkę z home[...]na 99,9% zadziała z LABEL=/home Juuuupi to dziala. Stokrotne dzieki ! Pozdrowienia z Ursynowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi