Skocz do zawartości

Ciagle Reinstalacje

trOcu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Forum

Chcialbym poruszyc dreczaca mnie kwestie. Jako totalny amator pingwina czesto popelniam bledy, ktore z reguly kosztuja mnie ponowna reinstalacje systemu i to jestem w stanie przebolec. Nie moge jednak pogodzic sie z faktem, ze kazdorazowo - jesli chce zrobic aktualizacje - mam do pobrania ponad 700MB danych, co z reguly - lacznie z instalacja - zajmuje jakies 2 godzinki. Czy mozna to przyspieszyc? Aktualizacja zajmuje mi wiecej czasu niz reinstalacja systemu, co uwazam za karygodne sad.gif Co robic? Czy znajdzie sie jakies remedium?

Pozdrawiam

Tak. Pliki sciągnięte przez yuma są w katalogu /var/cache/yum/*

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przed instalką zrobić backup na płytkę. Potem możesz nawet je zainstalować przez (_rpma_ → RPM-a) ORT, jeśli nie brakuje żadnego pakietu. A jak brakuje, to wgraj je po prostu z powrotem tam gdzie być powinny.

Możesz także trzemać je na osobnej partycji i zrobić miękkie dowiązanie. Linux jest baaaaardzo elastyczny smile.gif Wybierz coś dla Siebie.

Tak. Pliki sciągnięte przez yuma są w katalogu /var/cache/yum/*

Dzieki, wlasnie o to mi chodzilo

Możesz także trzemać je na osobnej partycji i zrobić miękkie dowiązanie.

Jak ostatnio zrobilem dowiazanie dla Firefoxa do pluginu javy, to przegladarke diabli wzieli smile.gif - wiesz moze jak to zrobic dobrze (mam tu na mysli backup RPM-ow, nie Firefoxa) ?

Linux jest baaaaardzo elastyczny smile.gif

Doszedlem do tego samego wniosku podczas mojego krotkiego, acz burzliwego epizodu z pingwinkiem. Za to wlasnie go cenie, ale jednoczesnie to jest rowniez moim przeklenstwem, bo ta wielosc mozliwosci czyni go podatnym na "ataki" takich lamerow jak ja.

Dzieki za rady, pozdrawiam.

Może miękkie dowiązanie nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli nie chcesz się bawić w administrację, a cache ma być na osobnej partycji. Lepiej może poczytaj o fstab - dodaj odpowiedni wpis (skopiuj po prostu linijkę z home i zmień ją trochę).

Możesz jeszcze zrobić miękkie dowiązanie do jakiegoś katalogu na partycji home - bez zmian w fstabie, tylko "ln -s [target] [link name]". Polecam "ln --help" smile.gif

Serio sam wybierz coś dla siebie, poeksperymentuj - ja Ci nic nie doradzę w tej kwestii smile.gif

Dziekuje za wszelkie sugestie, nad obrazem partycji sys. rowniez bede myslal - ale to w drugiej kolejnosci. Na razie zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Przy okazji przedostatniej instalacji zrobilem sobie osobna partycje /home - po formacie okazalo sie ze musze ja za kazym razem montowac zeby z niej korzystac. Chcialbym wchodzic na ta partycje automatycznie, za kazdym razem kiedy korzystam z dostepnego na pulpicie skrotu do katalogu domowego. Nie wiem czy jasno tlumacze. Kiedys sciezka /home/nazwa_uzytkownika prowadzila domyslnie do odrebnej partycji (hdh3) - ale teraz lokalizacja ta znajduje sie na partycji / (hdh1). A jesli chce skorzystac ze starego katalogu /home (gdzie mam kopie roznych rzeczy) to musze montowac partycje hdh3

Dziwnie to wyglada ... spojrz

LABEL=/                 /                       ext3    defaults        1 1
/dev/devpts             /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
/dev/shm                /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
/dev/proc               /proc                   proc    defaults        0 0
/dev/sys                /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=¦a¯^ÀP1âtçòs^_'zs   swap                    swap    defaults        0 0
/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,exec,noauto,$
/dev/hdb                /media/cdrom            auto    pamconsole,exec,noauto,$
/dev/hda                /media/cdrecorder       auto    pamconsole,exec,noauto,$

A tak wygląda mój:

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
LABEL=/                 /                       ext3    defaults        1 1
/dev/devpts             /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
/dev/shm                /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
LABEL=/home             /home                   ext3    defaults        1 2
/dev/proc               /proc                   proc    defaults        0 0
/dev/sys                /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ   swap                    swap    defaults        0 0
/dev/hdc                /media/cdrecorder       auto    pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

Dodaj po prostu linijkę z home, a wcześniej sprawdź jaki Label ma ta partycja (na 99,9% zadziała z LABEL=/home o ile instalowałeś z domyślnymi wartościami).