MitS Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 Witam! Mam mały problem gdyż nie dokońca wiem jak się używa gcc Jak dotąd używałem g++ i się spisywał doskonale ale postanowiłem sprawdzić jaka jest różnica pomiędzy gcc a g++. Gdy taki kod: #include <iostream> #include <cstdlib> using namespace std; int main() { cout << "witaj!"; return 0; } kompiluje pod g++ komendą g++ prog.cpp -o p to działa w 100% a jak robie gcc prog.cpp -o p to wywala mi błąd: /tmp/ccXa7fyg.o(.text+0x25): In function `main': iloczyn_cyfr.cpp: undefined reference to `std::cout' /tmp/ccXa7fyg.o(.text+0x2a):iloczyn_cyfr.cpp: undefined reference to `std::basic_ostream<char, std::char_traits<char> >& std::operator<< <std::char_traits<char> >(std::basic_ostream<char, std::char_traits<char> >&, char const*)' /tmp/ccXa7fyg.o(.text+0x47): In function `__tcf_0': iloczyn_cyfr.cpp: undefined reference to `std::ios_base::Init::~Init()' /tmp/ccXa7fyg.o(.text+0x74): In function `__static_initialization_and_destruction_0(int, int)': iloczyn_cyfr.cpp: undefined reference to `std::ios_base::Init::Init()' /tmp/ccXa7fyg.o(.eh_frame+0x11): undefined reference to `__gxx_personality_v0' collect2: ld returned 1 exit status [mits@ozyrys Desktop]$ czemu tak jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 Bo iostream jest biblioteką c++. W C musisz ją zamienic na stdio.h Spróbuj z tym: #include <stdio.h> int main() { printf("Hello world!"); return 0; } gcc kompiluje tylko źródła napisane w czystym C. g++ kompiluje wszystko, jak leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 Mozesz np. otworzyc nowy projekt w kdevelop i raz wybrac c++ a raz c. Bedziesz mial takie gotowe porownanie. I tak jak pisze lszk gcc to kompilator jezyka c. Sa tutaj roznice w stosunku do c++ i to nie tylko w uzywanej bibliotece... Ale to juz zupelnie inna bajka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 aaaa dzieki już wiem Bo własnie myślałem że gcc to C i C++ a to się okazuje że tylko C. No i oto chodziło Dzięki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi