MitS Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Witam! Już się o to kiedyś pytałem ale nie mogłę odnaleźć tego topicu więc zapytam jeszcze raz ... Przykłądowo mam katalog /home/mits a w nim katalog o nazwie "dluga nazwa katalogu ze spacjami" i jak wejść do tego katalogu ?? próbowałem tak: /home/mits/dluga nazwa katalogu ze spacjami oraz tak: /home/mits/dluga\\nazwa\\katalogu\\ze\\spacjami ale to chyba inaczej szło :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 cd nazwa* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Jesli masz nazwe ze znakami specjalnymi np: <spacja>, cz <">, to piszesz taki znak po backslash'u: Ja proponuje tak: cd /home/mits/dluga\ nazwa\ katalogu\ ze\ spacjami poza tym zawsze mozesz napisac: cd /home/mits/dluga i nacisnac TAB. Shell powinien uzupelnic nazwe do postaci przedstawionej powyzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Przed znakiem specjalnym trzeba dać . Czyli będzie to wyglądać tak: /home/mits/dluga\ nazwa\ katalogu\ ze\ spacjami edit: spóźniłem się i na dodatek usunęło mi slashe z kodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Albo mozesz napisac nazwe w cudzyslowie i wtedy nie musisz uwzgledniac znakow specjalnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Dzięki wam !!! Już se na zawsze to zapamiętam Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi