Skocz do zawartości

C++ I Wywolanie Zewnetrznego Programu

przemk

Rekomendowane odpowiedzi

pisze w code::blocks+mingw program konsolowy, na razie pod win32. potem zrobie wersje linuksowa. mam taki kod:

#include <iostream>
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>

int main()
{
   int exit_code1=::system("notepad");
 std::cout<<exit_code1;

int exit_code2=::system("calc");
 std::cout<<exit_code2;
return 0;
}

uruchamia jak latwo sie domyslec notatnik, a potem kalkulator prawie jednoczesnie. Po tym konczy swoje dzialanie. czy istnieje jakas prosta metoda aby kalkulator uruchomil sie dopiero po zakonczeniu pierwszego programu, czyli wyjsciu z notatnika? i czy tak samo ten sposob bedzie dzialal pod linuksem?

chodzi ci o to ze jak zamkniesz notatnik to chcesz zeby sie odpalil calculator czy chcesz opuznic uruchomienie calculatora o jakis czas zeby nie jednoczesnie sie odpalaly - bo jak chcesz zeby sie odpalil calculator po zamknieciu recznym notatnika to chyba sie tak nieda - tak pytam wink.gif

To jest ciekawe, bo mi na xp + codeblocks uruchamia się kalkulator dopiero PO wyłączeniu notatnika.
hmmm, pod w98, efekt jest taki jak opisalem... ale gdyby bylo tak jak mowisz, to polowe roboty mam za soba wink.gif

!Ci: no wlasnie, chodzi mi o taki kod, ktory sledzilby wykonanie programu (czyli proces tego dokladnie notatnika, a nie notatnikow w ogole) a po zakonczeniu sie procesu i sprawdzeniu efektow uruchomilby cos nastepnego.. w konkurencyjnym jezyku wink.gif wiem jak to zrobic, ale potrzeba mi to w cpp smile.gif

Mysle ze odpowiedz na to pytanie moglbys znalezc na CodeGuru. Tylko takie male ale tam znajdziesz kod co najwyzej pod win32. Jesli bedziesz chcial napisac aplikacje aby dzialala wieloplatformowo(cos o tym wspominales) to beda potrzebne jeszcze rozwiazania na inne platformy...

Pod linuksem nie powinno byc z tym problemu.

system("program1 && program2")

Faktycznie, o tym zapomnialem smile.gif Czyli w linuksie sprawa powinna byc z glowy (na razie jeszcze tego pod linuxem nie skompilowalem)..

Przy okazji okazalo sie, ze rzeczywiscie jest spora roznica w wykonaniu powyzszego przykladowego kodu w Windowsach 9x a tymi z serii NT. 9x puszczaja wszystko jak leci, a ntki zarzadzaja procesami.. tak wiec w ntkach tez sprawa z glowy, 9x'ami na szczescie nie musze sie zajmowac.

Dziekuje Wszystkim za podpowiedzi smile.gif