dj_oko Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Próbowałem utworzyć użytkownika, ale przez przypadek dalem mu dużą iterę (np. Jarek ) Jarek dostał folder /home/Jarek. Zreinstalowałem Fedore(mus) i chciałem utworzyć znowu użytkownika Jarek (bo na partycji z /home jest jeszcze jego katalog /home/Jarek i jego stuff) a system-config-users na to ze nie da rady utworzyć użytkownika z dużą litera w nazwie... Lekki szok bo wczesniej sie dało. Zrobiłem legendarne yum-update i gra. Tylko że... w życiu nie widziałem dużych liter w nazwach użytkownika! Bo jakis nowy bajer, czy "niedoćignięcie" w system-config-users ? Samo konto działa. Ale nie da sie takowego utweorzyć np. w Debianie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Mialem podobny problem utworzylem kiedys podczas instalacji konto o nazwie zawierajacej duza litery. Wtedy wszystko bylo ok nic sie nie plul.... Do czasu kiedy chcialem dokonac modyfikacji takiego konta. Od razu wyrzuca ze nie mozna wykonac takiej operacji. Juz na poziomie instalacji powinien wywalic blad... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Hmm, sprawdziłem dodawanie przez "adduser" oraz przez system-config-users i zarówno w pierwszym jak i w drugim przypadku wszystko jest ok. Być może coś było nie tak w paczce, która była dostarczona razem z FC4 a później to naprawili. Na to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Niedociągnięcie? A czemu system miałby blokować tworzenie kont z dużymi literami w nazwie, pomijając fakt, że jest to trochę niepraktyczne rozwiązanie. Próbowałem już na kilku dystrybucjach, i useradd nigdy nie protestował, natomiast ten system-config-* to nie za bardzo przepuszcza takie nazwy (nie updatowałem go). Nawet przez jakiś czas używałem takiego konta, i nie było żadnych problemów. Chociaż do administracji zawsze używałem narzędzi tekstowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 abc: zupdatuj więc i napisz jaki razultat. Jak po aktualizacji będzie przepuszczał takie nazwy, to mamy odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Najnowsza wersja system-config-users w fc3 nadal nie puszcza dużych nazw. Nie mam akurat dostępu do fc4, a na innych distro używam zwykłego useradd, które imo jest o wiele lepsze od tego graficznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 W fc4 przy akutalizacji system-config-users problem znika wiec to na pewno chodzi o wersje narzedzia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi