samba Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Prosze o pomoc.Gdzie moge znaleść dokładne info na temat audytu i logów samby?? Ktoś mi pomoże? W moim smb.conf mam coś takiego vfs object = recycle full_audit recycle:keeptree = true recycle:versions = false full_audit:prefix = %u|%I full_audit:success = pwrite rename unlink rmdir full_audit:failure = read wpisując komendę more /var/log/messages |grep NAZWA UŻYTKOWNIKA widzę jak ktos otwieral kasował bądź zmieniał nazwę pliku. Potrzebuje informacji kto i co kopiował skąd do kąd i tu audit i logi w /usr/local/samba/var na nic sie nie przydają bo w audycie nic nie ma a w /usr/... pokazuje open file close file i to wszystko chodzi mi o to jak przyłapać kogoś kto kopiuje pliki z zasobu tylko do odczytu na lokalną maszynę WIN XP Pro po to by lokalnie móc wynieść sobie te pliki bądź robić zmiany w nich . Lokalnie jak skopiuje je to może zrobić co chce a ten user nie ma prawa zapisu!!! I tu cały problem gdyż on omija to robiąc zapis u siebie a póżniej przychodzi ukradkiem do osoby która ma prawo zapisu i wnosi złe dane!!! . Czy logi samby mogą posłóżyć jako dowód w spawie sądowej? I czy są one wiarygodne jak jest w nich tylko zapis typu open file close file ??? Prosze o pomoc i jasne rozwiązania!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi