Skocz do zawartości

Zapisywanie Tablic (na Dysku)

koval_blazej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w c++ zapisywac (a potem zczytywac smile.gif ) na dysku wielowymiarowe tablice zmiennych typu int? Chcę, żeby jednorazowo nie zapisywać(zczytyywac) całej tablicy tylko jeden konkretny element. Nie wiem w tej chwili ile będzie tych wymiarów ale nie mniej niż 3.

Z góry dziekuje smile.gif

PS: Zapomniałem w nazwie napisac ze to w c++, a poprawić się juz nie da, przepraszam.

Wydawało mi sie ze opisałem konkretnie. gdybym wiedział jak chce zapisywać to bym sam to zrobił. Niestety nie wiem nawet jaki wolno mi chcieć wink.gif Chce przypisywać do nich wartości innych zmiennych, wyniki jakichś działań etc. A potrzebne mi to do zabisywania zmiennych int w wielowymiarowych tabelach 9nie chce żeby ktos mi napisał cały program, a tylko funkcje do zapisywnia/czytania)

Ale tablice, nawet wielowymiarowe i tak są trzymane w pamięci (i na dysku też) jako jeden ciągły obszar.

Więc jak znasz długość tych wymiarów (przynajmniej n-1 jest ustalonych w n wymiarowej tablicy), to można prostym mnożeniem i dodawaniem obliczyć adres np. komórki [2][4][3][7], czy początek i koniec podtablicy w pamięci (na dysku) i się bezpośrednio do niej odwołac.