matombo Napisano Luty 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2006 Witam wszyskich serdecznie. Mam w sytemie dwa dyski. 1. SCSI - na ktorym jest partycja swap, boot, i systemowa 2. IDE - na ktorym znajduja sie bardzow wazne dane uzytkownika. Fedora 4 byla instalowana bez podlaczonego dysku IDE (aby system (_wogole_ → w ogóle) ORT go nie tknał). Po instalacji wszystkich komponentow, oprogramowania i chce go teraz podlaczyc zeby byl w katalogu /home/uzytkownik. Zrobilem to na chama, tzn poprzez edycje fstab file dodajac linie: /dev/hde2/ /home auto,exec,uid=500,gid=500 0 0 Podejrzewam ze jest bardziej zgodny z systemem, subtelny sposob przekierowania uzytkownika na dany dysk. Dodam jeszcze, ze dane tego uzytkownika maja byc tylko i wylacznie na tym dysku i nigdzie indziej. Jak to zrobic? Ale tak raczej krok po kroku bo jwestem raczej amatorem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Luty 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2006 (edytowane) /dev/hdc8 /home ext3 defaults 0 2 Tak wydląda to u mnie (aktualnie siedzę na Debianie, dla FC ma to troszeczkę inną składnię). Na którym kanale masz podłączony dysk? 5? dyski są numerowane od a (hda,hdb...). Nigdy nie widziałem jeszcze hde (chyba, że to literówka w Twoim poście) //edit// LABEL=/home/zuk /home/zuk ext3 defaults 1 2 Tak to wygląda w mojej FC. Edytowane Luty 7, 2006 przez Zuk87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matombo Napisano Luty 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2006 No wlasnie ja tez nie widzialem. Ale zadne hda nie dziala. Juz wszystko klaruje. Dostalem system niejako w spaku do administrowania kiedy sie wysypal komputer-spali sie dysk z instalacja RH8. Zostal wymieniony caly komuter. Ze starego zostal tylko dysk z danymi. Po sprawdzeniu w systemie za pomoca fdisk -l dostaje komuniat: /dev/hde1 ...... (swap, 1 do 1015) /dev/hde2 ....... (reszta do 120 GB) oczywiscie montuje tylko hde2. partycji swap nie ruszam, No dobra. Skad wziac wartosc LABEL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Luty 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2006 Zawartosc LABEL znajdziesz spod (_root'a_ → roota) ORT e2label /dev/hde2 Jezeli chcesz dac nowy Label e2label /dev/hde2 LABEL_NAME A moze u Ciebie uid oraz gid do katalogu uzytkownika nie odpowiadaja uzytkownikowi w systemie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matombo Napisano Luty 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2006 Dzieki serdeczne chlopaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi