lelad Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 Witam wszystkich. Mam następujący problem: Nie mogę uzyskać polskich znaków pod konsolą bezpośrednio w linii poleceń gdy jestem zalogowany jako user. Natomiast gdy jestem zalogowany jako root nie ma z tym żadnych problemów. Dotyczy to konsoli tekstowej (ctrl + alt + Fx) jak i terminalu w X-ach. Oczywiście polskie znaki występują w wyświetlanych tekstach ale nie mogę ich wprowadzać z klawiatury (prawy alt +a,c,e...). Natomiast np. w programie mc mogę je wypisywac bez przeszkód. Mam nsatępującą konfigurację: plik /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SUPPORTED="en_US.UTF-8:en_US:en:pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" plik /etc/sysconfig/keyboard KEYBOARDTYPE="pc" KEYTABLE="pl2" plik /etc/rc.d/rcsysinit loadkeys -u $KEYMAP < /dev/tty0 > /dev/tty0 2>/dev/null && \ Jesli ktoś spotkał się z podobnym problemem i/lub może pomoóc go rozwiązać proszę o wszelką informację. Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 System zaktualizowany? U mnie działa bez problemów w FC-4. Tak z ciekawości: cp /etc/sysconfig/i18n ~/.i18n && logout na koncie użytkownika rozwiązuje problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lelad Napisano Luty 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 System jest aktualizowany na bieżąco i jest zawsze aktualny. Przekopiwanie pliku /etc/sysconfig/i18n do katalogu użytkownika i ponowne zalogowanie nie rozwiązało problemu. Wcześniej nie napisałem, że przy próbie pisania polskich liter w linii poleceń na monitorze pokazują się następujące znaki: Aa \304 Cc \304 Ee \304 Ll \305 Nn \305 Oo \303 Ss \305 Xx \305 Zz \305 to samo dla małych i dużych liter (z klawiszem Shift). Oczywiście pokazują się same cyfry poprzedzone backslash'em bez liter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzip2 Napisano Luty 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2006 tez uzywam FC3 i tez mam problem z polskimi znakami np. gmplayer - przewertowalem wszystkie opisy jak ustawic polska czcionke, bez rezultatow, konfiguracja czionek pod mplayerem sie udala, wiec narazie odlozylem problem. xterm, Eterm - problemy, natomiast gnome-terminal - brak logujac sie zdalnie przez putty - takze jest problem z czcionkami np. fragment $man bittorrent-console --forwarded_port <arg> zewnÄ™trzny numer portu, jeÅ›li różni siÄ™ od portu klienta, na którym nasÅ‚uchuje lokalnie (domyÅ›lnie 0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lelad Napisano Luty 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2006 "tez uzywam FC3 i tez mam problem z polskimi znakami np. gmplayer - przewertowalem wszystkie opisy jak ustawic polska czcionke, bez rezultatow" Problem z fontami pod gmlayer mozna rozwiązać następująco: - wgraj czcionkę subfont.ttf do katalogu ~/.mplayer (może to być też jakaś czcionka z Windows np. arial.ttf), - w opcjach w zkładce Font podaj ścieżke dostepu do wgranej czcionki, np. /home/<user>/.mplayer/subfont.ttf, a Encoding ustaw na CP1250, - w opcjach w zakładce Subtitle & OSD ustaw Encoding na NONE, albo UNICODE (musisz sprawdzić) Piszę to z pamięci bo już nie używam gmplayer i mogłem się pomylić z nazwami zakładek. Chodzi o to aby w pliku konfiguracyjnym ~/.mplayer/gui.conf był wpis: sub_cp = "cp1250". Podawanie ścieżki dostępu do pliku subfont.ttf też powinno być zbędne, jeśli się on znajduje w wyżej podanym katalogu. Możesz sprawdzić czy działa ze ścieżką i bez. Odnośnie drugiej kwestii: Czy masz konfigurację jak opisana wyżej (pierwszy post) oraz czy system jest zaktualizowany? Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2006 Przekopiwanie pliku /etc/sysconfig/i18n do katalogu użytkownika i ponowne zalogowanie nie rozwiązało problemu. Przekopiowałes go jako i18n czy .18n? Która wersja Fedory? xterm, Eterm - problemy http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7766 logujac sie zdalnie przez putty - takze jest problem z czcionkami Ustawić w putty kodowanie UTF-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lelad Napisano Luty 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2006 Przekopiowałes go jako i18n czy .18n? Która wersja Fedory? Przekopiowałem jako .i18n. Fedora Core 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narrow Napisano Luty 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2006 do i18n wpisz sobie SYSFONTACM=iso02 LANGUAGE=pl_PL LANG=pl_PL LC_ADDRESS=pl_PL LC_COLLATE= LC_NAME= LC_NUMERIC= SYSFONT=lat2-sun16 powinno starczy wszedzie pl_PL ja mialem ten problem wczoraj i tak go rozwiazalem i w mc i w putty juz mi wszystko gra pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazejwiecha Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Na konsoli działa wspaniale MC wreszcie nie jest takie kosmiczne Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lelad Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 do i18n wpisz sobie SYSFONTACM=iso02 LANGUAGE=pl_PL LANG=pl_PL LC_ADDRESS=pl_PL LC_COLLATE= LC_NAME= LC_NUMERIC= SYSFONT=lat2-sun16 powinno starczy wszedzie pl_PL ja mialem ten problem wczoraj i tak go rozwiazalem i w mc i w putty juz mi wszystko gra To rozwiązanie w żaden sposób nie rozwiązuje mojego problemu opisanego na początku watku. Ja zawsze miałem polskie znaki w mc. Brakuje mi ich tylko przy próbie bezpośredniego pisania na konsoli i to tylko przy zalogowaniu jako user. Pozdrawiam Lelad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi