Skocz do zawartości

Środowisko Do C++

cosmo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam ochotę poprogramować sobie w cpp pod fc ale szukam dobrago środowiska do tego (jakoś nie przepadam za programowaniem w vi itp wiem że pmożna sobie ładne rzeczy tam poustawiać typu np kolorowanie składni itp ale nie lubię i już). Jakieś sugestje tylko takie by na fc posszło smile.gif be tar.gz

podr

Odnosze wrazenie, ze tego typu pytan na samym tym forum widzialem juz wystarczajaco duzo dry.gif

Co do edytora, to ja pisze w kate (koloruje skladnie i to mi w zupelnosci wystarcza), ale jesli potrzebujesz jakiegos ide z bajerami, to moze anjuta by Ci sie spodobala (tam oprocz kolorowania jest jeszcze cala masa innych opcji).

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Witaj!

Ja bawie się ostatnio Qt Designerem - bardzo przyjemnie buduje się interfejsy. Edytor kodu też jest całkiem miły - kolorki i inne bajery. Dodatkową zaletą jest to, że istnieje wersja Qt na Maca i Windę. Dlatego później nie powinno być większego problemu z przenoszeniem kodu.

Qt jest produktem komercyjnym ale firma ma fajną politykę licencjonowania: jak piszesz soft na zasadach Open Source to możesz używać Qt za free. Jeśli na pisaniu chcesz zarabiać to musisz kupić licencję (jakieś 2000 - 3000 USD) - nie jedna firma mogłaby czegoś się od nich nauczyć. wink.gif

Co do instalacji to:

yum install qt

i miłej zabawy! tongue.gif

Piotr