Skocz do zawartości

Problem Z Dostępem Z Poziomu (_root'a_ → roota) ORT

Melgaer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Moja przygoda z Linuksem zaczęła się jakiś tydzień temu... jednakże do tej pory wszystkie problemy na jakie natrafiłem byłem w stanie rozwiązać... albo za pomocą Man'a, albo tego forum (no i mam okazje podziękować użytkownikom, bez których cennych wskazówek daleko bym nie zaszedłbiggrin.gif) , albo google.

Jednakże pojawił sie następujący problem:

grzebałem w xorg.conf aby dodac odpowiednie wiersze do obslugi przezroczystosci... i jakims wyjatkowo pechowym trafem do pierwszego wierszu wpadł mi jeden znaczek. Nie zauwazylem, zapisałem, zrestartowałem system no i oczywiscie X-y nie wystartowały.

W trybie tekstowym postanowiłem wiec jako root poprawić xorg.conf

/etc/X11/xorg.conf

ale dostałem basha

"brak dostępu"

Przypominam, ze robiłem to z poziomu roota...

Będę wdzieczny za udzielenie odpowiedzi:)

Pozdrawiam

Taaa, jasne... niech sie kolo zniecheci... vi & vim are the best...

Naprawde uwazasz, ze vim to najlepszy edytor dla kogos kto od tygodnia walczy z linuksem?... [pytanie retoryczne]

@Melgaer

Probowales "uruchomic" plik xorg.conf, a potrzebujesz go po prostu wyedytowac - mozesz tego dokonac za pomoca ktoregos z nieX-owych edytorow, lub najprostszym mozliwym sposobem... uruchomic mc udac sie w wiadome miejsce, odnalezc xorg.conf, [F4], wprowadzic zmiany, [F2]... i podziekowac ;-)

Pozdrawiam

Dziękuje Wam za pomoc:)

Dałem sobie rade z vimem - wystarczył vimtutor i wszystko stało się jasne. Chce sie jak najwiecej nauczyc, wiec z przyjemnoscia przecwiczylem komendy;)

Teraz ciesze sie w pelni dzialajacym kde 3.5 z wszystkimi "bajerami".

Pozdrawiam:)

Dałem sobie rade z vimem - wystarczył vimtutor i wszystko stało się jasne. Chce sie jak najwiecej nauczyc, wiec z przyjemnoscia przecwiczylem komendy;)

Teraz ciesze sie w pelni dzialajacym kde 3.5 z wszystkimi "bajerami".

to wyproboj komendy

nano /sciezka/plik_do_edycji

kwrite /sciezka/plik_do_edycji

kate /sciezka/plik_do_edycji

;] łatwo i przyjemnie.

Ja tam tak edytuje drobne rzeczy (kate uzywam przy kilku plikach na raz... ma niezle opcje apropo). A emacsa/vima to stosuj tylko jak programujesz ;]