lszk Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 (edytowane) Przy ./configure podaje tylko opcje --prefix=/home/qt4, żadne pluginy do baz nie są mi chwilowo potrzebne. Tak etap ten przechodzi. Przy make wywala error /usr/bin/ld: cannot find -lXext Jednak jak coś kompiluje w qt3, to chodzi g++ -o 21 main.o mform.o moc_mform.o -L/usr/share/qt3/lib -L/usr/X11R6/lib -lqt-mt -lXext -lX11 -lm -lpthread Wnioskuje, że coś przy ./configure musze dopisać. Jakąś ściażkę albo coś. Tu mam problem, bo nie umiem się dowiedzieć, do czego jest to wywołanie. Jakby co, to czekam na naprowadzenie ^^ [edit] Chyba mam. Wystarczyło dopisać przy ./configure -platform linux-g++. Ale czy sie skompiluje, to się okaże :| Edytowane Luty 20, 2006 przez lszk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 Hmmm nie wiem dlaczego korzystasz z ./configure. Radze uzywac narzedzia qmake z pakietu QT4 a nastepnie uruchamiac proces kompilacji. Takie podejscie gwarantuje duzo mniej problemow przy kompilowaniu aplikacji z nowa wersja QT. EDIT: Aha jedyne co musisz zrobic to utworzyc plik .pro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 Hmmm nie wiem dlaczego korzystasz z ./configure. Radze uzywac narzedzia qmake z pakietu QT4 a nastepnie uruchamiac proces kompilacji. Hmm, a to niby nie trzeba najpierw kompilować całego środowiska? Da sie qmake wywołać ze źródeł dla qt4? Przecież qmake i tak musze skompilować do postaci binarki :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 plik pochodzi z pakietu: http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...1.i386.rpm.html sprawdz /etc/ld.so.conf czy masz tam wpisane wszystkie sciezki do katalogow z bibliotekami, ew. zrob dowiazania no i ldconfig; zmieniles prefix, wiec pewnie sciezka do bibliotek tez sie zmienila, domyslnie zapewne /usr i /usr/X11R6/lib Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 amdfanatyk w moim 1-szym poście dopisałem, że wystarczyło dodać -platform linux-g++ i już ten błąd nie występuje. A tą dość długą linijkę wkleiłem specjalnie, aby ukazać, że -lXext mam w systemie, bo dzięki niej progsy na qt3 się kompilują bezbłędnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Luty 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2006 Hmm, a to niby nie trzeba najpierw kompilować całego środowiska? Da sie qmake wywołać ze źródeł dla qt4? Chyba mialem jakas zacmie jak to czytalem. Sorrki za wprowadzanie w blad. Zrozumialem zupelnie cos innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi