Skocz do zawartości

Kompilacja Qt4

lszk

Rekomendowane odpowiedzi

Przy ./configure podaje tylko opcje --prefix=/home/qt4, żadne pluginy do baz nie są mi chwilowo potrzebne. Tak etap ten przechodzi. Przy make wywala error

/usr/bin/ld: cannot find -lXext

Jednak jak coś kompiluje w qt3, to chodzi

g++  -o 21 main.o mform.o moc_mform.o   -L/usr/share/qt3/lib -L/usr/X11R6/lib -lqt-mt -lXext -lX11 -lm -lpthread

Wnioskuje, że coś przy ./configure musze dopisać. Jakąś ściażkę albo coś. Tu mam problem, bo nie umiem się dowiedzieć, do czego jest to wywołanie. Jakby co, to czekam na naprowadzenie ^^

[edit]

Chyba mam. Wystarczyło dopisać przy ./configure -platform linux-g++. Ale czy sie skompiluje, to się okaże :|

Edytowane przez lszk

Hmmm nie wiem dlaczego korzystasz z ./configure. Radze uzywac narzedzia qmake z pakietu QT4 a nastepnie uruchamiac proces kompilacji. Takie podejscie gwarantuje duzo mniej problemow przy kompilowaniu aplikacji z nowa wersja QT.

EDIT: Aha jedyne co musisz zrobic to utworzyc plik .pro

Hmmm nie wiem dlaczego korzystasz z ./configure. Radze uzywac narzedzia qmake z pakietu QT4 a nastepnie uruchamiac proces kompilacji.

Hmm, a to niby nie trzeba najpierw kompilować całego środowiska? Da sie qmake wywołać ze źródeł dla qt4?

Przecież qmake i tak musze skompilować do postaci binarki :|

Gość amdfanatyk

plik pochodzi z pakietu:

http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...1.i386.rpm.html

sprawdz /etc/ld.so.conf czy masz tam wpisane wszystkie sciezki do katalogow z bibliotekami, ew. zrob dowiazania no i ldconfig;

zmieniles prefix, wiec pewnie sciezka do bibliotek tez sie zmienila, domyslnie zapewne /usr i /usr/X11R6/lib

amdfanatyk w moim 1-szym poście dopisałem, że wystarczyło dodać -platform linux-g++ i już ten błąd nie występuje. A tą dość długą linijkę wkleiłem specjalnie, aby ukazać, że -lXext mam w systemie, bo dzięki niej progsy na qt3 się kompilują bezbłędnie.

Hmm, a to niby nie trzeba najpierw kompilować całego środowiska? Da sie qmake wywołać ze źródeł dla qt4?

Chyba mialem jakas zacmie jak to czytalem. Sorrki za wprowadzanie w blad. Zrozumialem zupelnie cos innego.