Skocz do zawartości

Pam-panel-icon

dj_oko

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiecie, przy wpisywaniu hasło roota w środowisku graficznym, pojawia sie tzw. autoryzacja - ikonka tarczy - jak jest (a jest tylko przez chwile) to mozna uruchamiać programy z prawami roota. Ja zrobiłem tak: odłączyłem neta, zalogowalem sie jako root DO KONSOLI a potem włączyłem jakis program z serii sestem-config-* A IKONY NIE MA! Każdy program mołem uruchamiac jako root!!! Odkryłem że za tą ikonke odpowiada "pam-panel-icon". Juz naprawiłem...

Ale... czy jak ta ikona nagle sobie znikła to czy to nie znaczy czegoś złego?? Czy mam się martwić o bezpieczeństwo???

Gość amdfanatyk

ech ja tez prowadzilem swego czasu dochodzenie w tej sprawie; narzedzia te nie pochodza z kde tylko sa pisane dla fedory i ja bym ich raczej nie uzywal, jesli juz to tylko te z kde, uruchamiane przez kdesu; niebezpieczenstwo zwiazane z udostepnieniem (_root'a_ → roota) ORT jest raczej znikome (ograniczone do przypadku gdy ktos usiadzie fizycznie przy maszynie) chociaz niby te narzedzia fedorowe maja to do siebie, ze odpalaja sie na xach z gui a na konsoli tekstowo wiec nie uzywam tego.

Korzystam z Gnome a tę ikone wyświetla działający przez cały czas program. Ma sie uruchamiać z Gnomem i jerst wpisany na liste aplikacji starowych. Nagle zniknął i musiałem zrobić fuszere:

pam-panel-icon --sm-client-id 0

Ohydne rozwiązanie, ale działa :-)