Skocz do zawartości

Problem Z Modułem

losioman

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam taki problem chce zainstalowac sobie lirca i potem musze dodac moduły do niego i wydaje polecenie modprobe lirc_dev - działa bez problemu, potem daje lirc_gpio a to wlasnie jest mi potrzebne i nie działa, uwidacznia się taki komunikat:

FATAL: Error inserting lirc_gpio (/lib/modules/2.6.15-1.1831_FC4/updates/drivers/lirc/lirc_gpio.ko): Invalid request code

macie jakies pomysly co z tym zrobic?? z gory dzieki

Lirc masz już zainstalowany, więc Tobie nie chodzi o zainstalowanie lirca, tylko drivera do jakiegoś urządzenia na podczerwieni.

Opisz swoje kolejne kroki, co chcesz zainstalować, bo to co napisałes zmusza do czytania pomiędzy wierszami.

Jeśli już zainstalowałeś ten sterownik, to sprawdź, czy jest on w systemie (tzn jego pliki), powinny być w /lib/modules/kernel albo /lib/modules/build.

Bedzie wtedy wiadomo na czym stoisz, czy to problem z ładowaniem modułu, czy coś innego, ale problem trzeba opisać.

Jakie zadasz pytanie taka odpowiedź usłyszysz :-)

pzdr

walwat

w tym katalogu ktory podales jest ten modul ktory chce zaladowac czyli lircd_gpio.ko bodajze (nie jestem pewien tego "ko"). I jak poleceniem modprobe lircd_gpio chce go zaladowac to wyskauuje mi to co napisalem. Tych modulow nie bylo standardowo wiec je sobie dogralem odpowiednie dla mojego jajka. 2.6.15 1831 FC4 jakby co. Po jakichs probach udalo mi wrzucic modul jak dodalem z 5 parametrow ktorych nei czaje ale wtedy wszyedl i generalnie jest ok tylko ze zczytuje mi tylko jeden ok 0x1F i to dla ok 4 przyciskow ten sam, reszta nie dziala. Wydaje mi sie ze jest to problem z modulem wiec. jak mozecie to pomozcie pozdr.

Zakładam więc, że poprawnie zainstalowałeś sterownik (został wtedy utworzony ten właśnie moduł) oraz, że ten sterownik jest do twojego pilota.

Wygląda na to, że moduł nie ładuje się do jądra.

Poszukaj więc w pliku /lib/modules/numer_twojego_jądra/modules.dep i w /lib/modules/numer_twojego_jądra/modules.alias czy jest tam lircd_gpio.ko.

Jeśli go nie ma to dopisz do pliku /lib/modules/numer_twojego_jądra/modules.dep linię, która będzie wyglądała jakoś tak : /lib/modules/2.6.12-1.1381_FC3/kernel/drivers/scsi/ips.ko, czyli pełną ścieżkę do tego modułu.

Zrestartuj kompa i powinno być OK.

Jeśli nie jest to albo jest to niepoprawna wersja sterownika, albo nie masz wkompilowanej obsługi IRDA w jądrze, ale jeśli instalowałeś standardowe jadro to obsługę IRDA masz.

pzdr

walwat

Nieporozumienie, ja podałem tylko przykładowy wygląd wpisu.

U Ciebie bedzie to moduł lircd_gpio.ko i ścieżka do niego, ale ty nie piszesz gdzie go masz, ani nie podajesz nazwy, tylko piszasz "coś tam", więc odpowiedź łopatologiczna jest niemożliwa.

Mam nadzieją, że teraz jest wszystko jasne.

Zadawaj pytania konkretne i opisz problem, nie na skróty, bo to tylko wydłuża drogę do celu, a i cierpliwości może nie wystarczyć...

pzdr

walwat

z tym modulem to jest tak ze on sie nie zaladuje jak nie ma opcji jakichs nie wiem jakich dokladnie teraz mam taki probel. ze w dziennik jadra mam wpisy:

lirc_gpio (0): gpio_val is bfffff

czyli wychodzi na to ze łapie kody ale np w irrecord juz ich nie ma :-(