Skocz do zawartości

Fedora 4 !..i Jak Sie Teraz Do Niej Dostać ?

darkom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiec prosze o jakąś solucje na zainstalowanie gruba.

Problem polega na tym ze po usunieciu partycji win i postawieniu jej na nowo zniknoł mi grub co jest oczywiście normalne. Wiec próbowałem go zainstalować używajac Rescue CD i poprzez polecenie >>chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda lub

>>>>chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda5

windows - hda1

linux - hda5

Może coś źle oznaczyłem ?? albo gdześ jest błąd ??? unsure.gif

Pozdrawiam

Darek

Wiec mam sobie dysk 60G podelony na partycje (_linuxa_ → Linuksa) ORT i winowsa biggrin.gif Wszystko działało OK dopuki pewnego nia nie wywaliłem partycji windowsa poprostu usun smile.gif poczym zmieniłem sobie system plików ( przy okazji na NTFS ) Zainstalowałem Win XP no i WIndows smiga, ale Fedory nie widać. Wiec przy użyciu CD rascue i poleceniu Chroot .... próbowałem zainstaować gruba co mi sie nie udało sad.gif daltego pytam bo juz praktykowałem podobne zdarzenia i nie było problemu z odzyskaniem gruba !!!

No to spróbuj dłuższa drogę, ale za to na przyszłość będziesz miał świetne narzędzie na różne

kłopoty. Sorry za to hda1. Tez mialem problemy z grubem i próbowalem różnych rzeczy, łącznie

z tym hda1. Mam nadzieję, że jeszcze masz windę i ona startuje.

Sciągnij sobie "rescuecd" ze strony: http://www.sysresccd.org/ , wypal płytkę i z niej wystartuj kompa.

Jest tam wiele przydatnych narzędzi np. do partycjonowania, testowania kompa i inne, ale ciebie zainteresuje boot (_menadżer_ → menedżer) ORT, który możesz zainstalować albo na dykietce, albo na twardzielu.

Jak już odpalisz fedorę to zainstalowanie gruba nie powinno być problemem.

Ja próbowałem też instalować lilo z innych (_linuks_ → Linux) ORTów, ale nie udało mi się, a to pomogło.

Jest jakiś problem z grub-install, u mnie odmówił, bo niby brak było w systemie partycji linuksowych, ale one były, tylko tablica partycji się zozjechała, bo rzeżbiłem programem ranish partition.

pzdr

walwat

No to spróbuj dłuższa drogę, ale za to na przyszłość będziesz miał świetne narzędzie na różne

kłopoty. Sorry za to hda1. Tez mialem problemy z grubem i próbowalem różnych rzeczy, łącznie

z tym hda1. Mam nadzieję, że jeszcze masz windę i ona startuje.

Sciągnij sobie "rescuecd" ze strony: http://www.sysresccd.org/ , wypal płytkę i z niej wystartuj kompa.

Jest tam wiele przydatnych narzędzi np. do partycjonowania, testowania kompa i inne, ale ciebie zainteresuje boot (_menadżer_ → menedżer) ORT, który możesz zainstalować albo na dykietce, albo na twardzielu.

Jak już odpalisz fedorę to zainstalowanie gruba nie powinno być problemem.

Ja próbowałem też instalować lilo z innych (_linuks_ → Linux) ORTów, ale nie udało mi się, a to pomogło.

Jest jakiś problem z grub-install, u mnie odmówił, bo niby brak było w systemie partycji linuksowych, ale one były, tylko tablica partycji się zozjechała, bo rzeżbiłem programem ranish partition.

pzdr

walwat

Wiec Rescue CD Posiadam od samego poczatku, prosze o intrukcje krok po kroku.

Po komendze " grub-install "

install_device not specified

--

--

- opcje do wyboru

---

INSTALL_DEVICE can be a GRUB device name or a system device filename.

Po komendze

chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda

/dev/hda: Not found or not a block device.