darkom Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Witam, Wiec prosze o jakąś solucje na zainstalowanie gruba. Problem polega na tym ze po usunieciu partycji win i postawieniu jej na nowo zniknoł mi grub co jest oczywiście normalne. Wiec próbowałem go zainstalować używajac Rescue CD i poprzez polecenie >>chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda lub >>>>chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda5 windows - hda1 linux - hda5 Może coś źle oznaczyłem ?? albo gdześ jest błąd ??? Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 podaj od poczatku swoje wyczyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkom Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Wiec mam sobie dysk 60G podelony na partycje (_linuxa_ → Linuksa) ORT i winowsa Wszystko działało OK dopuki pewnego nia nie wywaliłem partycji windowsa poprostu usun poczym zmieniłem sobie system plików ( przy okazji na NTFS ) Zainstalowałem Win XP no i WIndows smiga, ale Fedory nie widać. Wiec przy użyciu CD rascue i poleceniu Chroot .... próbowałem zainstaować gruba co mi sie nie udało daltego pytam bo juz praktykowałem podobne zdarzenia i nie było problemu z odzyskaniem gruba !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Gruba miałeś zainstalowanego prawdopodobnie na pierwszym sektorze dysku i nadpisałeś go windowym mbr. Zrób to co robiłeś, ale wpisz hda1, a jeśli nie pomoże to podpowiem ci dłuższa drogę. pzdr walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkom Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 hda1??.... hmmm wiesz jak ostatnio tak zrobiłem to sie pozbyłem Windowsa całego !!!!!!! Wiec juz nie mam zamiaru!!! prosze o inne rozwiazanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 wykonaj jeszcze raz Rescue CD chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda exit exit i nic innego nie rób jak dajesz hda5 to zapisujesz grub bootsektorze partycji a nie w MBR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkom Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 No to spróbuj dłuższa drogę, ale za to na przyszłość będziesz miał świetne narzędzie na różne kłopoty. Sorry za to hda1. Tez mialem problemy z grubem i próbowalem różnych rzeczy, łącznie z tym hda1. Mam nadzieję, że jeszcze masz windę i ona startuje. Sciągnij sobie "rescuecd" ze strony: http://www.sysresccd.org/ , wypal płytkę i z niej wystartuj kompa. Jest tam wiele przydatnych narzędzi np. do partycjonowania, testowania kompa i inne, ale ciebie zainteresuje boot (_menadżer_ → menedżer) ORT, który możesz zainstalować albo na dykietce, albo na twardzielu. Jak już odpalisz fedorę to zainstalowanie gruba nie powinno być problemem. Ja próbowałem też instalować lilo z innych (_linuks_ → Linux) ORTów, ale nie udało mi się, a to pomogło. Jest jakiś problem z grub-install, u mnie odmówił, bo niby brak było w systemie partycji linuksowych, ale one były, tylko tablica partycji się zozjechała, bo rzeżbiłem programem ranish partition. pzdr walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkom Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 No to spróbuj dłuższa drogę, ale za to na przyszłość będziesz miał świetne narzędzie na różne kłopoty. Sorry za to hda1. Tez mialem problemy z grubem i próbowalem różnych rzeczy, łącznie z tym hda1. Mam nadzieję, że jeszcze masz windę i ona startuje. Sciągnij sobie "rescuecd" ze strony: http://www.sysresccd.org/ , wypal płytkę i z niej wystartuj kompa. Jest tam wiele przydatnych narzędzi np. do partycjonowania, testowania kompa i inne, ale ciebie zainteresuje boot (_menadżer_ → menedżer) ORT, który możesz zainstalować albo na dykietce, albo na twardzielu. Jak już odpalisz fedorę to zainstalowanie gruba nie powinno być problemem. Ja próbowałem też instalować lilo z innych (_linuks_ → Linux) ORTów, ale nie udało mi się, a to pomogło. Jest jakiś problem z grub-install, u mnie odmówił, bo niby brak było w systemie partycji linuksowych, ale one były, tylko tablica partycji się zozjechała, bo rzeżbiłem programem ranish partition. pzdr walwat Wiec Rescue CD Posiadam od samego poczatku, prosze o intrukcje krok po kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 nie pomogło A podaj nam łaskawie, czy masz dysk na serial ata, czy jeszcze ten na starszym złączu ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkom Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Dysk na starym złączu ps. mam nadzeje ze nie bedze koniczna instalacja fedorki od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Czy jak wydajesz to polecenie grub-install, yo wypluwa jakieś komunikaty? Czy partrycja aktywna to hda1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkom Napisano Luty 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2006 Po komendze " grub-install " install_device not specified -- -- - opcje do wyboru --- INSTALL_DEVICE can be a GRUB device name or a system device filename. Po komendze chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda /dev/hda: Not found or not a block device. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda Te, ale to są dwa osobne polecenia. Nie wpisuj ich razem. chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda Tak ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkom Napisano Luty 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 Osobno też pisałem wiec: po>> chroot /mnt/sysimage nic nie wywala po>> grub-install /dev/hda wywala "Not found or not a block device" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi