Skocz do zawartości

Yum

murcin

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM.

problem jest taki jak w temacie, czy jest możliwość instalowania przez yuma paru programów naraz, bo jednak instalowanie każdorazowo wypisywanie yum install .... i tak każdy program bywa nudządze.

z góry dzięki za pomoc

Gość Zuk87
WITAM.

problem jest taki jak w temacie, czy jest możliwość instalowania przez yuma paru programów naraz, bo jednak instalowanie każdorazowo wypisywanie yum install .... i tak każdy program bywa nudządze.

z góry dzięki za pomoc

Możesz użyć jednej z nakładek graficznych na yuma (np. Yumex) i tam zaznaczać kilka (kilkanaście programów) do zainstalowania.

Problem w zasadzie rozwiazany, ale dodam jeszcze, ze

yum install a*
yum install *media*

itd dziala wysmienicie...

Pierwszy przyklad zainstaluje wszystkie dostepne w repozytoriach pakiety zaczynajace sie na a wraz z zaleznosciami...

Raczej tylko nie radze zapuszczac

yum install *

wink.gif

Pozdro

Problem w zasadzie rozwiazany, ale dodam jeszcze, ze

yum install a*

yum install *media*

yum install *  wink.gif

Pozdro

Może ktoś lubi śmietnik w oprogramowaniu ale takie rady powinny być oznakowane jako ryzykowne!!

yum install a*
yum install *media*

Ja się nie znam ale czy to nie jest niebezpieczne ?

Wydaje mi się że opcje tego typu wymuszają instalację programów zaczynających się na “a*”

i instalują nie patrząc czy takowe narzędzia będą potrzebne czy nie .

Moim skromnym zdanie bezpieczniejsza funkcja jest

yum update

i też jest warunek i że używamy tylko sprawdzonych repozytorium !!

choć też miałem problemy bo chciało instalować nowy kernel a takie operacje zaleca się przeprowadzać osobno !

narka

yum install a*

to tylko przyklad, wyjasniajacy lajkonikom zasade - np yum install mplay*

Poza tym, zanim yum cokolwiek zainstaluje - wylistuje Ci liste wszystkich dostepnych plikow i zapyta czy jestes pewny ze chcesz je zainstalowac, wiec po co tyle strachu? wink.gif

yum update to zasadniczo calkiem co innego niz yum install i nie bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac ze jest to "bezpieczniejsza funkcja" - jest to calkiem inna funkcja i nie da sie ich uzywac zamiennie (chyba, ze zamiast yum update bedziesz robil yum remove + yum install, ale to juz czysty masochizm, zeby nie powiedziec - glupota i nie zawsze zadziala)...

Bardzo przydatna (IMHO) jest tez skladnia yum remove a* (pozwala przejrzec wszystkie zainstalowane pakiety na a wraz z zaleznosciami - a wiec w latwy sposob pozwala pozbyc sie rzeczy zbednych.

A to czy ktos bezmyslnie potwierdzi takiego installa czy remove'a to juz zupelnie inna bajka, czytanie forum nie zwalnia z obowiazku myslenia i czytania manuali.

BTW - Uzywam yuma w ten sposob od dawna i jakos nigdy nie sprawil mi klopotow, nie wiem wiec o jakim oznakowaniu i ryzyku mowisz,

natomiast smietnik w systemie nie zalezy od tego czy instalujesz cokolwiek uzywajac znakow globalnych, a od tego czy wiesz co instalujesz...

Pozdro

A to czy ktos bezmyslnie potwierdzi takiego installa czy remove'a to juz zupelnie inna bajka, czytanie forum nie zwalnia z obowiazku myslenia i czytania manuali.

BTW - Uzywam yuma w ten sposob od dawna i jakos nigdy nie sprawil mi klopotow, nie wiem wiec o jakim oznakowaniu i ryzyku mowisz,

natomiast smietnik w systemie nie zalezy od tego czy instalujesz cokolwiek uzywajac znakow globalnych, a od tego czy wiesz co instalujesz...

Pozdro

No tak widzę że zasadniczo się różnimy w sposobie wypowiadania – i rozumienia

A czy ktoś myśli czy nie ta jest ciekawe pytanie, ale ciekawsze jest czytając takie rady – w dodatku przy których nic nie pisze o ryzyku .

Ja już nie będę ripostował twoich postów bo tu chodzi o co innego w tym poście a nie żeby wymieniać się uwagami jak można pomóc lub zaszkodzić .

Narka

Jest jeszcze taka opcja jak wylistowanie grupy programów zaznaczenie ich i prawoKILK-skopiuj a następnie yum [opcje] prawoKILK-wklej może zadziała ponieważ na innym distro sprawdzałem

edit

PS Ja się nie znam ale..

lepiej usera zainteresować instalowaniem grupowym a nie takimi radami

yum grouplist
yum grouplist hidden
.....

A co jeżeli USER ma wiedzę ale nie zna paczek które do czego służą zainstaluje takie coś i mu system zamuli , pewnie trochę powalczy żeby to napraw idź , a następnie zmieni distro, a o poprzednim będzie mówił że się ślimaczy i inne rzeczy i gdzie tu myślenie no chyba że zależy ci na tym by USER poszukał innych dystrybucji. A przeładowane systemy nie zoptymalizowane naprawdę potrafią zniechęcić

Przepraszam za moje uwagi ale tak tylko pomyślałem mam nadzieję że się mylę .

Jest takie powiedzenie że jak ktoś się nie zna to krytykuje żeby ukryć swoją nie wiedzę – może to dotyczy Mnie z góry przepraszam .

Już widziałem różne sposoby do zniechęcania nowych USER-ów “A o co CI tak naprawdę chodzi” ...itp , Każdy kiedyś zaczynał lepiej jest odesłać do znaczącego linku niż wypowiadać takie opinie

Ciekawostka : Na jednym z forum widziałem żeby podzielić śmietnik na “śmietnik” i na “śmietnik -szydzący” no nie wiem czy ludzie tak lubią krytykować czy co . To mi bardziej przypomina brudną walkę polityczna niż wolne oprogramowanie. Już nie wspomnę o obrzucaniu M$ brudami , przecież decyzja należy do NAS ludzi co użyjemy . A jak komercjalizacja oprogramowania musi postępować bo bez tego nie ma postępu + wolne opragromowanie dzięki któremu wszyscy mamy możliwość coś wnieść .

• 1 month later...

Dzięki radzie exbros`a (która jest logiczna) ale nie wpadłem na nią... lepiej mi się korzysta teraz z yum. Thx. Najtrudniejsze sa te nexbrosajłątwiejsze rzeczy.

A mam tez drugą sprawę...

Mam all repozytria. Livna,extras i parę innych.

Jak dam

yum install yum-utils

to wyrzuca mi, że

Parsing package install arguments
Nothing to do

To samo sie dzieje gdy wpiszę :

yum update yum

Nawet jak napisze w konsoli:

yum install *yum*

to wyrzuca mi, że nothing to do...

Czy to oznacza, że mam złe repozytoria?Jak stwierdzić czy repozytoria, które mam działaja poprawnie?Jak do tej pory wszystko łądnie mi się zasysało...

Mam FC3, yum 2.2.2

hmm... i kolejny motyw ku FC4.. ok.

A dlaczego nie FC 5? Używam jej od prawie miesiąca i nie zauważyłem żadnego nieporządanego działania, jest szybsza od FC 4 i w ogóle... same plusy (jak dla mnie, nie polemizować, że komuś coś nie działa)