losioman Napisano Luty 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2006 witam czy macie moze jakies doswiadczenei z low-latency patch? Mam taki problem posiadam karte TV KWorld zaistalwoane tv radio i pilota i wlasnie pilot generalnei dziala lecz w momencie gdyjest wlaczone radio lub tv wtedy nie dziala. Na strone lirca jest wspomniane ze posiadacze kart tej firmy i innych tez moga miec taki problem ale jako alternatowa wpsomniane o tych łatach niskich opóźnień (chyba dobrze przytlumaczylem). Czy mozecie mi dac jakies wskazówki bo powiem szczerze ze google za duzo mi nie powiedziały. pozdro z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 Nie wiem co rozumiesz pod slowem "wskazowki", ale na stronie http://mstation.org/lowlatency.html jest wszystko pieknie opisane i wytlumaczone - co prawda po angielsku, ale bardzo prosto, dokladnie i rzeczowo... 5 lat temu przetwarzanie mmediow w czasie (prawie)rzeczywistym bylo sporym problemem, ale przy dzisiejszej mocy obliczeniowej procow i przepustowosci pamieci, kontrolerow i magistral problem nie powinien sie objawiac w tak prymitywnych zastosowaniach jak tuner tv/radio (co innego bardzo zaawansowane DSP w czasie rzeczywistym) ... Kilka zagadnien do sprawdzenia: Masz wlaczone DMA dyskow? Nie dales przypadkiem High-Priority ktoremus ze slotow PCI? Nie uzywasz przypadkiem zintegrowanej muzyki/grafiki? Nie "zginal" Ci SWAP? Sprawdz swoj zestaw testem ze wspomnianej strony, porownaj wyniki z podanymi osiagami starych maszyn z patch'em a bedziesz wiedzial czy go potrzebujesz. Ale najpierw sprawdz konfiguracje sprzetu... Sporo informacji na temat konfiguracji znajdziesz tutaj http://www.djcj.org/LAU/guide/Low_latency-Mini-HOWTO.php3 oraz na stronie chyba najlepszego i najdynamiczniej rozwijanego projektu powiazanego z tematem http://ccrma.stanford.edu/planetccrma/software/ Mam nadzieje ze choc troche pomoglem Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losioman Napisano Luty 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 uzywam zintegrowanej muzyki ale mysle ze to nie tu problem. Jak wczesniej napisalem chodzi o to ze karta TV w momencie jak sluzy do odtwarzania radia albo tv to nie dopuszcza do dzialania pilota ktory jest w komplecie z karta. Do pilota uzywam lirca i tam w dokumentacji bylo napisane ze posiadacze takich i takich kart(miedzy innymi Kworld taka posiadam moga miec problem) Zacytuje dokladnie gdyz moglem niezrozumiec wszystkie tak jak nalezy: 7. Problems when tvtime runs at realtime priority You may experience some missed events if you run tvtime as root or have set tvtime setuid root and have one of the following capture cards: * Prolink PixelView Pro * Avermedia and Avermedia 98 cards * Leadtek Winfast TV 2000 and 2000 XP * Flyvideo cards (98, 98FM) * Typhoon TView * BestBuy EasyTV * KWorld Running tvtime as a user prevents tvtime from aquiring realtime priority, allowing the lirc driver for these cards to poll more frequently for events. This problem may also be fixed by using a low-latency patched kernel. We hope to provide a better solution to this problem when we understand it better. dodam ze nie chodzi tylko o program tvtime lecz o wszystkie inne tez np gnomeradio, xawtv Jakby ktos mogl to przejzec i napisac czy w ogole jest sens drazenia tematu low-latency. pozdrawiam z gory dziekowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 O ile dobrze zrozumialem zacytowany problem, to: w przypadku uruchomienia tvtime jako uzytkownik root lub inny uzytkownik ale z setuid root tvtime dziala w trybie rzeczywistym (real time priority) w zwiazku z czym inne "procesy" maja utrudniona komunikacje z "peryferiami" (m.in. lirc z odbiornikiem IR, gnomeradio i xawtv prawdopodobnie z karta muzyczna itd...) rozwiazaniem problemu moze byc lata low-latency, lub co wydaje sie prostsze i oczywiste - uruchamianie tvtime jako zwykly uzytkownik (co zapobiegnie uruchomieniu tvtime'a w trybie real-time i przewlaszczeniu zasobow) Uruchamiales go jako nie-root? Bo albo nie bedzie dzialal w ogole, albo problemy znikna... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losioman Napisano Luty 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 to akurat zrozumialem bez problemu i niestety jest to samo, no ale coz jakos to przezyje chociaz do za***ista ironia bo mam pilota do karty TV a nie moge go uzywac do jej obslugi heh, Przynajmniej xmms`a sobie posteruje i kompa wylacza jak z lozka nie bedzie sie chcialo schodzic :-P ok mimo wszystko dzieki. Przygladalem troche wlasnie na niepolskich stronach o low_latency i jest to raczej problem tak jak napisales bodajze wyzej rozwiazany, bo artykuly o nim sa sprzed kilka lat i ze znalezieniem lat tez jest problem. A wlasnie panowie mam takie pytanie a gdybym przerobil tego pilota tak zeby byl np pod RS a nie przez karte TV powinno byc teoretycznie dobrze. Tylko jak to zrobic heh. Macie moze jakies patenty?? Jkaby co mam pilota i ta czujke ktora podlaczam za pomoca "jacka" do karty TV. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi