Skocz do zawartości

Siec W Szkole

Thorin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem, dostalismy w tym roku nowa pracownie...zainstalowałem sobie na moim kompie Fedorke smile.gif ale nie moge sie podpiąc do sieci...admin jest srednio kumaty i tu sie zaczyanaja schody...bo wszystko jest przez dhcp a do tego kompy łącza sie przez domene...i nie wiem jak to wszystko skofigurowac....bo nie mam ani netu ani sieci...adresy patrzyłem wszyskie są ok! Kable tez na pewno są dobre.

Fedora wykrywa sieciówke mam realteka...jest jeszcze taki problem ze jak wybiore przypisanie reczne przez dhcp to nie aktywuje sie karta...ale o tym juz gdzies było, ale przy stałych adresach wszystko dziala

Jedyna dystrybucją jaka łączy sie z netem (bo z siecią nie, czyli samba....) jest Mandriva

Prosze o pomoc smile.gif pozdrawiam i z góry dziękuję smile.gif

Co wyrzuca ci dhclient pod rootem?

Po ustawieniu resolvera (w /etc/resolv.conf) i bramy domyślnej (np. route add default gw XXX.XXX.XXX.XXX eth0 ) powinien złapać swój adres jak należy.

adresy patrzyłem wszyskie są ok!

Co masz na myśli mówiąc, że są ok? Czyli server DHCP przydziela ci IP czy nie? bo nie bardzo kumam...

Kurde no nie bardzo mam jak to przerzucic....bo tam ani netu ani nic....a przepisanie to jednak problem jest.

Tzn tak: na serwie sie jest ustawione ogólnie dhcp, ale mój komp jest na stałym ip. I jak wezme aby automatycznie wykrywał przy uzyciu dhcp (juz na FC) to nie przydziela mi adresu, i karty nie mozna aktywowac, przy recznym wpisaniu adresów jest wszystko ok, karta sie aktywuje bez zadnych problemów

ifconfig z tego co zauwazyłem pokazuje mi aktualne ustawienia?

route...pokazuje mi jakieś adresy...dla przykładu podam te z mojej domowej fedory

[root@localhost ~]# route

Kernel IP routing table

Destination    Gateway        Genmask        Flags Metric Ref    Use Iface

192.168.0.0    *              255.255.255.0  U    0      0        0 eth0

169.254.0.0    *              255.255.0.0    U    0      0        0 eth0

default        Thorin          0.0.0.0        UG    0      0        0 eth0

Prosiłbym o objaśnienie tego tongue.gif

co do cat /etc/resolv.conf to u mnie pokazuje grupe roboczą

[root@localhost ~]# cat /etc/resolv.conf

; generated by /sbin/dhclient-script

search mshome.net

nameserver 192.168.0.1

[root@localhost ~]#

A w szkole w przypadku domeny bedzie tak samo? bo z tego co pamietam to jakos nie bardzo mi dawało cos....a i jeszcze nie wiem czy tam napisałem....pingować moge tylko siebie, w momencie kiedy pinguje sbsmenis (teoretyczna domena) wszystko co pinguje to tylko localhost 127.0.0.1 na localdomain....a powinno mi wykrywać serwer. Nie chce sie poddac, bo mandriva dziala!!:/ a na to sie nie przerzuce tongue.gifdry.gif

A więc...chce podpiąc mojego kompa (z Fedora 4) do sieci szkolnej, serwer to Win server 2003, problemem jest to ze jest domena a nie grupa robocza....z tego co sie orietnuje to troche inaczej sie to konfiguruje....na serwerze juz mam swoj własny adres IP, w ISA serwer mam pełne uprawnienia i teoretycznie jestem adminem...ale nie moge wykryc sieci. Ogolnie przy logowaniu pokazuje mi ze łacze sie z domena....bo w prawym dolnym rogu jest sbsmenis....jednak pingi na sbsmenis daja rezultat pingowania 127.0.0.1 czy lokalnej domeny a nie serwera sad.gif nie moge tego przeskoczyc, zeby wykryło mi serwer windy.

Wpisuje adresy w konfiguracji sieci, moj adres IP, maske i brame i sieciówka sie aktywuje i dziala aktywna. U mnie w domu to dziala...tylko ze tu mam wszystko na grupie roboczej i na 8 adresach tylko...

No i teraz najwazniejsze pytanie, jak zrobic aby podłaczyc się do sieci...tzn przy pingowaniu domeny odnajdywało serwer, a nie lokalna domene...

Z góry dziekuje za pomoc smile.gif mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi tongue.gif

Czy ktos mi pomoze???? tongue.gif

Hmm... Niechcę pisać zbędnych postów ale miałem kiedyś coś podobnego, moja sieciówka była na chipsecie RTL8139C czy jakoś tak wink.gif na DHCP się nie aktywowało a na adresach statycznych niby wszystko było aktywne ale niewychodziło poza kompa. Pomogło mi zmienienie trybu sieciówki z auto na 10.

Robiłem to poleceniem:

ethtool -s eth0 /speed 10 /duplex full /autoneg off

oczywiscie z konta roota. Póxniej restart sieci i wszystko chodziło. nie wiem czy to Ci pomoże ale warto spróbować. Pozdro