Skocz do zawartości

Zródła, Rpm A Kwestia Bezpieczeństwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam wielgaśną prośbe o pomoc.

1.Ostatnio przewachlowałem wiele różnych foró, artykułów i czy więcj czytam tym mam większy zamęt w głowie. Dostałem zadanie postawienia serwera www. Kiedyś wydawało mi się, że najlepiej jest instalować i kompilować ze źródeł, lecz w części opisó zdania są podzielone co jest lepsze, rpm'y czy instalacja ze źródeł (podam, że moja wiedza na temat linusia jest może ciut wyższa od podstawowej, ale niestety nie zaawansowana smile.gif niestety). Jak naprawde z tym jest ? co jest bezpieczniejsze na serwer www udostępniający oficjalną strone firemki.

2. co do rpm'ow to chociażby w repozytoriach yuma jest postgresql w wersji 8.0.7, który o ile pamiętam ma poważne luki, które są weliminowane w wersji 8.1.3 i zalecany był updgrade, której jesczze w yumie nie ma, co w takiej sytuacji ? (są na stronie postgresa rpm'y do nowej wersji, ale nie ma na dla środowiska 64 bitowego)

3. na ile można być pewnym np rpm'ów znalezionych za pomocą http://rpm.pbone.net/ ?

To jest mój krzyk rozpaczy smile.gif pomocyyyyyy smile.gif

W sumie to raczej nie ma wielkiej różnicy. Jak kompilujesz sam, to możesz poprostu zminić opcjie i na przykład stworzyć jakś programik z obsługą czegoś tam i bez czegoś innego. Instalują (_rpm'a_ → RPM-a) ORT bierzesz to co przewidział opiekun paczki. Chociaż często jest tak że dodatkowe rzczy można dosinstalować z innej paczki. Tak się dzieje w wypadku programów rozrzuconych na wile paczek smile.gif

Z rpm'ów będzie na bank łatwiej i szybciej biggrin.gif

Pozdrawiam

mnie konkretnie chodzi tutaj o fedorke

Moim zdaniem to zależy od dystrybucji. Na Twoim miejscu nie instalowałbym paczek ze źródeł na Fedorce.

Wszystkie paczki w repozytoriach Fedory są sprawdzane testowane i tworzone pod tą dystrybucje.

Z pewnością są one dla Fedory znacznie bardziej bezpieczne i kompatybilne niż kompilacja programów ze źródeł.