schiller Napisano Styczeń 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2004 Ze wiekszosc probowala to nie mam watpliwosci, ale chodzi mi o to z jakim skutkiem skompilowaliscie jadro 2.6 na Fedora Core 1. Oczywiscie kompilacja to jeszcze nie wszystko, wiekszy problem stanowi hardware i oprogramowanie. Czy ktos z Was postawil system na nowym jadrze tak ze jest z niego zadlwolony i na nim pracuje. Ja po pewnych bojach niestety wrocilem do 2.4 i czekam niecierpliwie na Core 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2004 Witam, Działam na kernelu jak w temacie (seria nieoficjalnych, testowych produkcji Arjana van de Vena). Zainstalowałem z rpm-a i nie kompilowałem pod siebie. Chwilę się błąkałem zanim się zorientowałem, że w 2.6 nie ma już /etc/modules.conf i zastąpiło go /etc/modprobe.conf z troszkę zmienioną składnią... Dzwięk przekonfigurowałem pod OSS emulowany na ALSA , TV też chodzi bez problemów. Pozdrawiam - Sim One - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-A-R-E-K Napisano Styczeń 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2004 A gdzie mozna znalesc te nowej jadro w rpm ? kapilowac jeszcze nie za bardzo wiem jak ale nowe jadro by mi sie przydalo moze w koncu muzyka zacznie mi dzialac :-( Poprosze o jakis link :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simone Napisano Styczeń 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2004 A gdzie mozna znalesc te nowej jadro w rpm ? kapilowac jeszcze nie za bardzo wiem jak ale nowe jadro by mi sie przydalo moze w koncu muzyka zacznie mi dzialac :-( Poprosze o jakis link :-) Proszę - oto link: http://people.redhat.com/%7Earjanv/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schiller Napisano Styczeń 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2004 Jesli poszukujecie rpm'ow to skorzystajcie z http://rpm.pbone.net/ Znajdziecie tam odnosniki do plikow rowniez jadro systemu w rpm'ie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2004 ... moze w koncu muzyka zacznie mi dzialac :-( Poczytaj wątki na forum. To już było. http://www.fedora.pl/pl/forum/viewtopic.ph...light=sndconfig Jeżeli masz problem z mp3 w Xmms to jeszcze: http://fedora.artoo.net/faq/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-A-R-E-K Napisano Styczeń 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2004 Panowie jest problem :-( Mianowicie tak jak mi podaliscie za co dziekuje sciagnolem sobie kernel-2.6.1-1.149.i686.rpm Instaluje , czyli po prostu klikam na rpm'ke analizuje wszystkoi pieknie ladnie zaczynam bez zadnych bledow isntalowac, instaluje sie hmmm elegancko wchodze do konsoli wpisuje "uname -a" a tu mi nagle wyskakuje: 2.4.22-1.2149.nptl #1 Wed Jan 7 12:57:33 EST 2004 i686 athlon i386 GNU/Linux No i dobra to pomyslalem sobie ze zapewne trzeba zrobic Reboot Wiec laduje system od poczatku znowu wchodze do konsoli robie to co wtedy a tu znowu wykakuje ze mam te jadro co mialem wczesniej ?? Powiedzcioe mi w czym tu jest pies pogrzebany... co zle robie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hagakure Napisano Styczeń 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2004 A bootloader skonfigurowany ? Poczytaj tutaj o przechodzeniu na jądro z serii 2.6 http://www.linuxnews.pl/_news/2003/12/18/_..._long/2409.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-A-R-E-K Napisano Styczeń 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2004 Ale ten artykul tyczy sie kapilacji jadra, ja natomiast na poczatek chcialem zainstalowac z rpm'ki ? moze czegos tutaj nie rozumiem ale czy tak sie nie da jak ja mowie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simone Napisano Styczeń 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2004 moze czegos tutaj nie rozumiem ale czy tak sie nie da jak ja mowie ?? Masz jakiś wybór przy starcie systemu? Może kernel który miałeś do tej pory jet domyślny? Jaki bootolader? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2004 Napisz jakiego bootloadera używasz a najlepiej co jest w jego pliku konfiguracyjnym (lilo.conf albo grub.conf). Może ten tekst jakoś ci pomoże (po angielsku) - co prawda dla upgrade'u do jądra z seri 2.4 ale jest dość dokładny opis instalacji jądra z rpm-ów - powinien działać także tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-A-R-E-K Napisano Luty 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2004 Bootloader to GRUB # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda2 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=1 timeout=10 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz title Fedora Core (2.6.1-1.63) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.1-1.63 ro root=LABEL=/ hdb=ide-scsi rhgb initrd /initrd-2.6.1-1.63.img title Fedora Core (2.4.22-1.2149.nptl) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.4.22-1.2149.nptl ro root=LABEL=/ hdb=ide-scsi rhgb initrd /initrd-2.4.22-1.2149.nptl.img title Fedora Core (2.4.22-1.2115.nptl) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.4.22-1.2115.nptl ro root=LABEL=/ hdb=ide-scsi rhgb initrd /initrd-2.4.22-1.2115.nptl.img Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doriath Napisano Luty 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2004 Hm.. jezeli sciagales korzystajac z linka podanego przez Simone'a to moze miec pewne znaczenie readme, ktory tam znalazlem: This directory contains unofficial RPM's of 2.6-test kernels for Red Hat Linux 9 and Rawhide. A swoja droga to proponuje poczekac poprostu do kwietnia kiedy to wyjsc ma FC2 juz na jajku 2.6 Pozdrawiam, Doriath PS. kOMpilacja, a nie kĄpilacja ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simone Napisano Luty 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2004 Bootloader to GRUB [...] #boot=/dev/hda default=1 timeout=10 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz title Fedora Core (2.6.1-1.63) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.1-1.63 ro root=LABEL=/ hdb=ide-scsi rhgb initrd /initrd-2.6.1-1.63.img title Fedora Core (2.4.22-1.2149.nptl) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.4.22-1.2149.nptl ro root=LABEL=/ hdb=ide-scsi rhgb initrd /initrd-2.4.22-1.2149.nptl.img [...] Z tego fragmentu wynika, że jakiś nowy kernel (2.6.1-1.63) jest wrzucony jako pierwsza pozycja gruba, lecz domyślny uruchamiany jest (2.4.22-1.2149.ntlp) bo default=1 a numerowanie pozycji jest od 0. Tak czy inaczej powinieneś mieć możliwość wskazania w ciągu 10 s od pojawienia się menu z którego kernela uruchamiasz system... Poza tym w 2.6 ustawienie zaznaczone przezemnie na grubo, służące do emulacji scsi i poprawnej pracy nagrywarki nie ma juz znaczenia bo w 2.6 nagrywaki poprawnie działają bez emulacji scsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2004 Mam na serwerq biednego pentiumka ale nie widze rpmów z jądrem pod i386 w związku z tym mam 1 pytanko i 2 gie niezwiązane ;] 1: Czy moge jakoś skompilować na swoim kompie (athlon) tak jądro aby móc je wrzucić na pentuimka (bo też chciałbym tak dorzucić kompresje e2c) 2: Czy oprócz changeloga jeest gdzieś jakieś ładne porównanie 2.4 i 2.6 (no bo nie wiem czy ta kompresja nie jest juz w 2.6 zawarta ;]) Z góry dziekuje za pomoc Przemo-c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi