Skocz do zawartości

Błąd Przy Instalacji Programów

murcin

Rekomendowane odpowiedzi

Co oznacza ten błąd

[murcin@localhost linuxcmd-0.5.2]$ make
Making all in src
make[1]: Entering directory `/applications/linuxcmd-0.5.2/src'
gcc -DPACKAGE=\"linuxcmd\" -DVERSION=\"0.5.2\" -DSTDC_HEADERS=1  -I. -I.  -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include    -g -O2 -c about.c
gcc -DPACKAGE=\"linuxcmd\" -DVERSION=\"0.5.2\" -DSTDC_HEADERS=1  -I. -I.  -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include    -g -O2 -c associate_dialog.c
gcc -DPACKAGE=\"linuxcmd\" -DVERSION=\"0.5.2\" -DSTDC_HEADERS=1  -I. -I.  -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include    -g -O2 -c callbacks.c
callbacks.c: In function ‘cb_file_delete’:
callbacks.c:545: error: invalid lvalue in assignment
make[1]: *** [callbacks.o] Błąd 1
make[1]: Leaving directory `/applications/linuxcmd-0.5.2/src'
make: *** [all-recursive] Błąd 1

pojawia mi sie już po raz kolejny podczas instalacji kolejnego programu. Może ktoś mi powiedzieć co on oznacza i co z tym zrobićwink.gif

To jest spowodowane złą wersją gcc na twoim kompie. Sprawdź w pliku spec w katalogu ze zrodłami programu, jakiej wersji gcc potrzebujesz do skompilowania.

EDIT:

Jak znasz się na programowaniu w C, to mozesz poprawic ten plik. Wchodzisz do podkatalogu applications/linuxcmd-0.5.2/src. Odnajdujesz plik callbacks.c. Przechodzisz do linii 545 i poprawiasz.

No niestety jeszcze na takim etapie nie jestem żeby programować, ze względu na brak czasu. no ale dzięki za chęci wink.gif W sumie nie wiem który to jest ten plik SPEC żeby móc sprawdzić, takie są tam pliki

ABOUT-NLS   config.cache   config.sub    INSTALL     ltmain.sh    missing        src
aclocal.m4  config.guess   configure     install-sh  Makefile     mkinstalldirs  TODO
AUTHORS     config.log     configure.in  libtool     Makefile.am  NEWS
ChangeLog   config.status  COPYING       ltconfig    Makefile.in  README

Jak sprawdzić ?? Skompilować źródłowy pakiet src.rpm, tego programu, o ile jest oczywiście... Plik specyfikacji stworzy się w katalogu /usr/src/redhat/SPECS. No i sprawdzasz. Sprawdź jaką wersję gcc masz:

rpm -q gcc

Ewentualnie uaktualnij:

yum update gcc

callbacks.c:545: error: invalid lvalue in assignment

To jest spowodowane złą wersją gcc na twoim kompie.

Nie tyle zła wersja, co poprostu zbyt nowa, bardziej rygorystyczna. A error powyższy jest ewidentnym błędem programisty.

Pokaż, jak wygląda ta linia 545 i jej otoczka.

nie miał src.rpm to był zwykły tar.bz no ale problem już raczej nie aktualny, gdyż rozwaliło mi system (oczywiście za dużo pogrzebałem, no ale kiedyś sie trzeba nauczyćtongue.gif ) więc wgrywałem nowy no i już tego problemu nie ma;)

pozdrawiam