murcin Napisano Marzec 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2006 Co oznacza ten błąd [murcin@localhost linuxcmd-0.5.2]$ make Making all in src make[1]: Entering directory `/applications/linuxcmd-0.5.2/src' gcc -DPACKAGE=\"linuxcmd\" -DVERSION=\"0.5.2\" -DSTDC_HEADERS=1 -I. -I. -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -g -O2 -c about.c gcc -DPACKAGE=\"linuxcmd\" -DVERSION=\"0.5.2\" -DSTDC_HEADERS=1 -I. -I. -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -g -O2 -c associate_dialog.c gcc -DPACKAGE=\"linuxcmd\" -DVERSION=\"0.5.2\" -DSTDC_HEADERS=1 -I. -I. -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -g -O2 -c callbacks.c callbacks.c: In function ‘cb_file_delete’: callbacks.c:545: error: invalid lvalue in assignment make[1]: *** [callbacks.o] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/applications/linuxcmd-0.5.2/src' make: *** [all-recursive] Błąd 1 pojawia mi sie już po raz kolejny podczas instalacji kolejnego programu. Może ktoś mi powiedzieć co on oznacza i co z tym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 To jest spowodowane złą wersją gcc na twoim kompie. Sprawdź w pliku spec w katalogu ze zrodłami programu, jakiej wersji gcc potrzebujesz do skompilowania. EDIT: Jak znasz się na programowaniu w C, to mozesz poprawic ten plik. Wchodzisz do podkatalogu applications/linuxcmd-0.5.2/src. Odnajdujesz plik callbacks.c. Przechodzisz do linii 545 i poprawiasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Marzec 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 No niestety jeszcze na takim etapie nie jestem żeby programować, ze względu na brak czasu. no ale dzięki za chęci W sumie nie wiem który to jest ten plik SPEC żeby móc sprawdzić, takie są tam pliki ABOUT-NLS config.cache config.sub INSTALL ltmain.sh missing src aclocal.m4 config.guess configure install-sh Makefile mkinstalldirs TODO AUTHORS config.log configure.in libtool Makefile.am NEWS ChangeLog config.status COPYING ltconfig Makefile.in README Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 Jak sprawdzić ?? Skompilować źródłowy pakiet src.rpm, tego programu, o ile jest oczywiście... Plik specyfikacji stworzy się w katalogu /usr/src/redhat/SPECS. No i sprawdzasz. Sprawdź jaką wersję gcc masz: rpm -q gcc Ewentualnie uaktualnij: yum update gcc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 callbacks.c:545: error: invalid lvalue in assignment To jest spowodowane złą wersją gcc na twoim kompie. Nie tyle zła wersja, co poprostu zbyt nowa, bardziej rygorystyczna. A error powyższy jest ewidentnym błędem programisty. Pokaż, jak wygląda ta linia 545 i jej otoczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Marzec 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 nie miał src.rpm to był zwykły tar.bz no ale problem już raczej nie aktualny, gdyż rozwaliło mi system (oczywiście za dużo pogrzebałem, no ale kiedyś sie trzeba nauczyć ) więc wgrywałem nowy no i już tego problemu nie ma;) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi