studys Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 Witam! Po dłuzszej przerwie zainstalowałem sobie ponownie FC3. Chciałem sobie też zainstalować Kadu, żeby utrzymywać kontakt ze znajomymi. Niestety wyrzuca mi że do jego instalacji jest potrzebna biblioteka libsnffile.so.1 . Więc ją sobie ściągnąłem. Rozpakowałem do katalogu, z poziomu konsoli wpisałem: 1, ./configure 2. make 3. make install Poprzewijały się różne rzeczy i z tego co widziałem poszło wsio oki . Następna próba zainstalowania Kadu skończyła się jak poprzednia. Co jeszcze mam zrobić w celu zainstalowania tej biblioteki w systemie żeby zainstalować Kadu. Bedę bardzo wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Njalepiej sciąganąć gotowe paczki dla fc ze strony kadu. Jest również wiele dodatków już w rpm dla kadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Marzec 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Kadu ściągnąłem w postaci RPM, ale podczas instalacji on chce ta bibliotekę, która jest tylko w postaci archiwum. Rozpakowałem je do katalogu i uzyłem poleceń jak wyżej. Błędów nie pokazało, ale przy instalacji Kadu wciąż mi pokazuje że (_niema_ → nie ma) ORT tej biblioteki. Już sam nie wiem co z tym zrobić. Czy musze kompilować jądro żeby ta biblioteka ładowała się do pamięci czy jest jakiś inny sposób. Po poszukiwaniach znalazłem ta biblioteke w postaci rpm i zainstalowałem za pomocą (_yum'a_ → yuma) ORT. Po tym Kadu teoretycznie się zainstalowało ale jak je mam uruchomić i gdzie go szukać? Znalazłem jakies pliki z kadu.. w /usr/bin/ ale niedają się uruchomić. Przyznam że w Linuksie zainstalowanie nie było takie proste jak w Windach. Co mam jeszcze zrobic żeby z tego skorzystać. Mam jeszcze zamiar zainstalować MPlayera ale nie wiekm czy mi na to starczy sił bo jest przy tym kupa roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 yum install libsnffile.so.1 potem zainstaluj kadu i wszystko będzie śmigać. A zresztą na stronie kadu masz wszystko napisane. Dobrze by było żebyś ta ręczną instalację odinstalował Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Polecam najpierw odinstalowanie tej recznej intstalacji aby nie bylo balaganu. Kadu jak na razie spisuje sie swietnie choc nie zawsze wszystkie moduly dzialaja poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 mi sie wydaje ze najlatwiej sobie ściągnąć ze strony www.kadu.net poprostu repo i zainstalować przez yuma, wtedy on sobie sam ściąga tą potrzebną biblioteke i o nic nie trzeba się martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 tak powinno być ale czesto repo nie jest aktualne. dlatego lepiej sciagac paczki bezposrednio ze strony kadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Marzec 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 A jak się odinstalowuje programy w Linuksie, nigdy jeszcze tego nie robiłem. Tak jak napisałem wczesniej (a raczej dopisałem) chyba udalo mi się go zainstalować ale teraz nie wie jak mam go uruchomić. PLIIISSSS POMÓŻCIE!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Witam! Po dłuzszej przerwie zainstalowałem sobie ponownie FC3 Sorry, moze glupie pytanie, ale dla czego (kilka dni temu) zainstalowales FC3 Za kilka dni premiera piateczki, czworka dozywa sedziwego wieku (9 miesiecy w wersji stabilnej - jak dobrze donoszona ciaza )... Musisz sie liczyc z tym, ze siegajac po starsza dystrybucje, nawet po wszystkich aktualizacjach moga sie pojawic zaleznosci nie do spelnienia (skok wersji ktoregos z podstawowych skladnikow systemu / biblioteki o "caly numer" itp uniemozliwiajacy aktualizacje/upgrade, czasami mozliwa jest w takim przypadku calkowita deinstalacja starej wersji i instalacja najnowszej ale tez nie zawsze - z powodu nie spelnionych zaleznosci...) - zwlaszcza jesli chcesz zainstalowac nowa wersje jakiegos programu. Skoro zainstalowales ta 3 kilka dni temu to nie masz tam jeszcze szczegolnie duzo "rzeczy" (programy, dokumenty, konfiguracja...) ktorych nie mozna byloby szybko odtworzyc/przeniesc i IMHO w Twoim przypadku nie ma sensu marnowac czasu na walke z KADU - odpusc sobie, za kilka dni postawisz swierzutka FC5 i KADU pociagniete z repo bedzie hulac jak bajka No, chyba ze chcesz to nowe KADU uruchomic na starej Fedorze tak dla sportu, to co innego Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C4dyk Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 mnie tez nie dzialalo, ale zassalem rpm z: http://rpmforge.net/user/packages/libsndfile/ zaistalowalem i wszysko dziala jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Marzec 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Z tego co zauważyłem to mi się też zainstalowało ale nie mogę tego uruchomić. Pokazała mi się ikona na pulpicie Kadu ale po 2 krotnym kliknięciu na nią nic się nie dzieje. Podobnie jest z RealPlayerem który jest zainstalowany (nawet pokazuje suę w programach) ale po jego wywołaniu też nic się nie dzieje. Teraz pisze z pracy gdzie jest FC4. A w domu msm fc3 dlatego ponieważ zauważyłem że każda nowsza dystrybucja ma większe wymagania a ja mam tylko sędziwego Celeronika 733 podkręconego na 800 i 512 RAM'u. Podejrzewam że FC5 będzie miała jeszcze bardziej wymagające środowisko pracy (GNOME I KDE). Ale pewnie ją ściągnę i zobacze jak się przedstawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 IMHO FC4 a nawet FC5 bez zbednych wodotryskow i uslug powinna chodzic calkiem przyzwoicie na Twoim sprzecie... Moze jedynie menedzer okien jakis lzejszy niz KDE/Gnome moglbys przetestowac. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Z tego co zauważyłem to mi się też zainstalowało ale nie mogę tego uruchomić. Pokazała mi się ikona na pulpicie Kadu ale po 2 krotnym kliknięciu na nią nic się nie dzieje. Podobnie jest z RealPlayerem który jest zainstalowany (nawet pokazuje suę w programach) ale po jego wywołaniu też nic się nie dzieje. A próbowałeś uruchomić kadu i real-a z konsoli?? On Ci wtedy powie co go boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi