Skocz do zawartości

Po "yum Update

baciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,fedore mam od kilku dni i mam taki oto problem...

Po wykonaniu aktualizacji za pomoca yum update,przeglądarka nie widzi zainstalowanej javy.

Update przebiegł bez problemu,również w czasie instalacji ściągniętych paczek nie było żadnych błędów.Jednak gdy uruchomiłem firefoxa,upomniał się o jave,która notabene jest zainstalowana...jestem tego pewien,ponieważ ściągnąłem paczkę instalajcyjną javy i próba zainstalowania jej,skończyła się komunikatem,że jest już zainstalowana...

Z góry dziękuje za pomoc

Jeśli zrobiłeś symlinka do folderu /usr/lib/firefox_nr_z_wersji_przed_update to musisz zrobić je na nowo. Najlepiej zrób je do folderu /usr/lib/mozilla/plugins i nie będziesz musiał się martwić dowiązaniami po aktualizacji przeglądarki.

Ym..zapomniałem dodać,że fedora to jest mój pierwszy linux,więc prosiłbym o porady pisane w miarę przyswajalnym językiem wink.gif

@Zuk87

Ręcznie nic nie konfigurowałem,instalowałem jave z RPM-a

Mógłbyś napisać,co mam wpisać w konsoli,żeby tego symlinka poprawnie utworzyć?

No, to po kolei...

Sprawdź, gdzie masz katalog z javą, znajdź wtyczkę i zapisz/zapamiętaj na nią namiar.

Dalej logujesz się na roota po czym wchodzisz do katalogu, w którym chcesz mieć dowiązanie symboliczne:

cd /usr/lib/mozilla/plugins

i tworzysz dowiązanie kemendą "ln -s" - np.:

ln -s /tutaj/ścieżka/do/katalogu/jre1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so

i tyle smile.gif

exit