baciek Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 Witam,fedore mam od kilku dni i mam taki oto problem... Po wykonaniu aktualizacji za pomoca yum update,przeglądarka nie widzi zainstalowanej javy. Update przebiegł bez problemu,również w czasie instalacji ściągniętych paczek nie było żadnych błędów.Jednak gdy uruchomiłem firefoxa,upomniał się o jave,która notabene jest zainstalowana...jestem tego pewien,ponieważ ściągnąłem paczkę instalajcyjną javy i próba zainstalowania jej,skończyła się komunikatem,że jest już zainstalowana... Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 Jeśli zrobiłeś symlinka do folderu /usr/lib/firefox_nr_z_wersji_przed_update to musisz zrobić je na nowo. Najlepiej zrób je do folderu /usr/lib/mozilla/plugins i nie będziesz musiał się martwić dowiązaniami po aktualizacji przeglądarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baciek Napisano Marzec 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 Ym..zapomniałem dodać,że fedora to jest mój pierwszy linux,więc prosiłbym o porady pisane w miarę przyswajalnym językiem @Zuk87 Ręcznie nic nie konfigurowałem,instalowałem jave z RPM-a Mógłbyś napisać,co mam wpisać w konsoli,żeby tego symlinka poprawnie utworzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMK Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 No, to po kolei... Sprawdź, gdzie masz katalog z javą, znajdź wtyczkę i zapisz/zapamiętaj na nią namiar. Dalej logujesz się na roota po czym wchodzisz do katalogu, w którym chcesz mieć dowiązanie symboliczne: cd /usr/lib/mozilla/plugins i tworzysz dowiązanie kemendą "ln -s" - np.: ln -s /tutaj/ścieżka/do/katalogu/jre1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so i tyle exit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baciek Napisano Marzec 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 Dzięki wielkie za pomoc Mam jeszcze jedno pytanie...Czy te pliki,co się ściągnęły przy aktualizacji można jakoś usunąć? Nie mam zbyt dużego dysku i dla mnie każdy megabajt ma znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus Napisano Marzec 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2006 yum clean packages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Marzec 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 albo: yum clean all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi