Epheris Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 ...wiec ledwo zainstalowana fedorke core 4 i potrzebuje installnac gtk+2 zeby moc zainstalowac tleenx'a...przynajmniej taki mi pisze...nie znam sie zabardzo na linuksie ale sprobowalem sam zainstalowac ta biblioteke...wziolem ja z http://www.gtk.org/download/ ...zainstalowalem biblioteki zalezne od gtk+ ze zrodel...a potem gtk+-2.8.12 komendami : CPPFLAGS="-I/opt/gtk/include" LDFLAGS="-L/opt/gtk/lib" PKG_CONFIG_PATH="/opt/gtk/lib/pkgconfig" export CPPFLAGS LDFLAGS PKG_CONFIG_PATH LD_LIBRARY_PATH="/opt/gtk/lib" PATH="/opt/gtk/bin:$PATH" export LD_LIBRARY_PATH PATH ./configure --prefix=/opt/gtk make make install ...gtk+2 skompilowal sie ... zainstalowal i chce zainstalowac tleenx'a i pisze ze nie mam gtk+2 ... nie wiem o co bo i jak narazie sie obrazilem na (_linuxa_ → Linuksa) ORT...ale jezeli ktos mi pomoze to zas zaczne sie bawic z linuxem i kto wie moze wkoncu winshita bede urzywal tylko do gier jak narazie czekam na pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 taaaa.... wszyscy poczatkujacy zaczynaja od instalacji ze zrodel (ja tez tak robilem )... zupelnie niepotrzebnie.. 1) wywal wszystko co do tej pory zainstalowales ze zrodel .... "make install" w katalogu zrodel 2) http://faq.fedora.pl/#installsoftware 3) yumem zainstaluj gtk+2 oraz gtk+2-devel (*-devel jest potrzebne jak pozniej kompilujesz soft wymagajacy danej biblioteki) 4) sproboj skompilowac TlenX teraz PS. Lepszy jest program PSI do wielu protokolow, Kadu do gg PS2. Przyjemna nakładka graficzna na yum jest Yumex -> "yum install yumex" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheris Napisano Marzec 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 root@yggdrasil etc]# yum install gtk+2 Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: gtk+2 Nothing to do ...jak mam go zainstalowac skoro ym go znlesc nie moze ;/ ...pewnie to bardzo ale to bardzo glupie pytanie ale je zadam i oczekuje odpowiedzi ...czy gtk+2 to to samo co gtk2 ?! bo yum nie znajdzie gtk+2 a gtk2 znajdzie...tleenx'a instalowac ze zrodel czy z paczki ?...i'm w8ing 4 answer... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Marzec 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 Z tego co pamiętam, jak nie mógł znaleść skompilowanych programów, to używałem polecenia ldconfig, lecz możliwe jest, że po prostu nei wyszukuje go w /opt Fedora COre jest systemem bazującym na paczkach, polecam skonfigurowanie yuma i dodanie repozytoriów i wszystko instalować z paczek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Marzec 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 1) wywal wszystko co do tej pory zainstalowales ze zrodel .... "make install" w katalogu zrodel chyba make uninstall , i to jak sie da bo nie wszystko zainstalowane ze zrodel tak usuniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 racja... pomyleczka make uninstall oczywiscie... co do nazewnictwa plikow to nie przypadkiem polecilem zainstalowac Yumex (Yum extender)... bedzie mozna sobie wszystko ładnie wyklikac i poczytac opisy paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheris Napisano Marzec 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 ...thx...mysle ze sobie poradze ... a mam takie pytanie .. jak np chce dodac takie repo: [updates-released] name=Fedora Core $releasever - $basearch - Released Updates #baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/updates/$releasever/$basearch/ mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/updates-released-fc$releasever enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora to musze zrobic dal tegop repo oddzielny plik np. /etc/yum.repos.d/fedora-updates.repo ...i jak sie tworzy nowe pliki np w mc ? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2006 w mc to nie wiem bo nie stosuje ale w nano ktore lubie to... cd /etc/yum.repos.d/ nano fedora-updates.repo i kopiujesz co masz do skopiowania. Ctrl + X zapisuje plik. Musisz miec prawa roota by moc tam zapisac. btw. updates realesde repo juz masz w systemie na 99% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2006 nie na 99 tylko na 500% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheris Napisano Marzec 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 ...thx za help 4all...juz sobie poradzilem-->>gtk tez zainstalowane ..olalem tleenx'a ... mam kadu ... hah yumex to fajna rzecz ... ale trza uwazac na repozytoria...2 razy mi sie przez to sys wysypal...ale zycie a czlowiek sie uczy na bledach...anyway thx 4 help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi