Skocz do zawartości

System Nie Widzi Gtk+2

Epheris

Rekomendowane odpowiedzi

...wiec ledwo zainstalowana fedorke core 4 i potrzebuje installnac gtk+2 zeby moc zainstalowac tleenx'a...przynajmniej taki mi pisze...nie znam sie zabardzo na linuksie ale sprobowalem sam zainstalowac ta biblioteke...wziolem ja z http://www.gtk.org/download/

...zainstalowalem biblioteki zalezne od gtk+ ze zrodel...a potem gtk+-2.8.12 komendami :

CPPFLAGS="-I/opt/gtk/include"

LDFLAGS="-L/opt/gtk/lib"

PKG_CONFIG_PATH="/opt/gtk/lib/pkgconfig"

export CPPFLAGS LDFLAGS PKG_CONFIG_PATH

LD_LIBRARY_PATH="/opt/gtk/lib"

PATH="/opt/gtk/bin:$PATH"

export LD_LIBRARY_PATH PATH

./configure --prefix=/opt/gtk

make

make install

...gtk+2 skompilowal sie ... zainstalowal i chce zainstalowac tleenx'a i pisze ze nie mam gtk+2 ... nie wiem o co bo i jak narazie sie obrazilem na (_linuxa_ → Linuksa) ORT...ale jezeli ktos mi pomoze to zas zaczne sie bawic z linuxem i kto wie moze wkoncu winshita bede urzywal tylko do gier ph34r.gif jak narazie czekam na pomoc...

taaaa.... wszyscy poczatkujacy zaczynaja od instalacji ze zrodel (ja tez tak robilem biggrin.gif)... zupelnie niepotrzebnie..

1) wywal wszystko co do tej pory zainstalowales ze zrodel .... "make install" w katalogu zrodel

2) http://faq.fedora.pl/#installsoftware

3) yumem zainstaluj gtk+2 oraz gtk+2-devel (*-devel jest potrzebne jak pozniej kompilujesz soft wymagajacy danej biblioteki)

4) sproboj skompilowac TlenX teraz

PS. Lepszy jest program PSI do wielu protokolow, Kadu do gg

PS2. Przyjemna nakładka graficzna na yum jest Yumex -> "yum install yumex"

root@yggdrasil etc]# yum install gtk+2

Setting up Install Process

Setting up repositories

Reading repository metadata in from local files

Parsing package install arguments

No Match for argument: gtk+2

Nothing to do

...jak mam go zainstalowac skoro ym go znlesc nie moze ;/ ...pewnie to bardzo ale to bardzo glupie pytanie ale je zadam i oczekuje odpowiedzi ...czy gtk+2 to to samo co gtk2 ?! bo yum nie znajdzie gtk+2

a gtk2 znajdzie...tleenx'a instalowac ze zrodel czy z paczki ?...i'm w8ing 4 answer...

Z tego co pamiętam, jak nie mógł znaleść skompilowanych programów, to używałem polecenia ldconfig, lecz możliwe jest, że po prostu nei wyszukuje go w /opt tongue.gif Fedora COre jest systemem bazującym na paczkach, polecam skonfigurowanie yuma i dodanie repozytoriów i wszystko instalować z paczek :-)

...thx...mysle ze sobie poradze ... a mam takie pytanie .. jak np chce dodac takie repo:

[updates-released]

name=Fedora Core $releasever - $basearch - Released Updates

#baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/updates/$releasever/$basearch/

mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/updates-released-fc$releasever

enabled=1

gpgcheck=1

gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora

to musze zrobic dal tegop repo oddzielny plik np.

/etc/yum.repos.d/fedora-updates.repo

...i jak sie tworzy nowe pliki np w mc ? ...

w mc to nie wiem tongue.gif bo nie stosuje ale w nano ktore lubie to...

cd /etc/yum.repos.d/
nano fedora-updates.repo

i kopiujesz co masz do skopiowania. Ctrl + X zapisuje plik. Musisz miec prawa roota by moc tam zapisac.

btw. updates realesde repo juz masz w systemie na 99%

...thx za help 4all...juz sobie poradzilem-->>gtk tez zainstalowane ..olalem tleenx'a ... mam kadu ... hah yumex to fajna rzecz ... ale trza uwazac na repozytoria...2 razy mi sie przez to sys wysypal...ale zycie a czlowiek sie uczy na bledach...anyway thx 4 help