cosmo Napisano Marzec 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 Witam, Mam następujący problem: po zalogowaniu się domyślnie uruchamia mi się kde. Ale ostatnio wyskakuje taki komunikat: Wystąpił błąd komunikacji międzyprocesowej dla KDE. Komunikat zwrócony przez system: Could not read networkcommuniction list /home/ja/.DCOPserver_...._0 Sprawdź czy dcops server jest uruchomiony. I teraz tak: nieruszałem nic w we wspomnianych w komunikacie ustawieniach (do tej pory nie wiedziałem o istnieniu takiego czegoś). Kde nie mogę odpalić chodzę na xfce ale np przy próbie otwarcia terminala nadal wyskakuje ten błąd. 1.Co to (_wogóle_ → w ogóle) ORT za server, do czego służy? 2. Jak mogło dojść do takich zmian w jego działaniu? 3. Co należało by zrobić by rozwiązać ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 1. http://developer.kde.org/documentation/other/dcop.html 2. cos namieszałes linuksy same sie nie psuja 3. Zgadywanka - jezeli masz mozliwosc odpalenia Centrum sterowania z konsoli (kcontrolcenter) to w uslugach popatrz i wylacz zbedne rzeczy -sprawdz /var/log/messages ... moze są jakies problemy z uprawnieniami. Sprawdz takze logi Xorga - ew. mozesz przeniesc na chwile katalogi ustawien uzytkownika odnosnie kde ( czyli ~/.kde/ , ~/.config i chyba cos jeszcze ) mv ~/,kde ~/backupy . I wtedu sprawdzic czy KDE odpala... jak tak to wina w ustawieniach w /home. No i wtedy pozostanie Ci tylko znalezienie tego pliku/katalogu ktory jest popsuty. reszte dobra przenies spowrotem z /backupow by cieszyc sie skonfigurowanym KDE (btw. ~/.kde/apps to ustawienia, maile, ksiazki adresowe i Kmaila i innych waznych programow) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi