Skocz do zawartości

Porty Populanych Gier

tombog

Rekomendowane odpowiedzi

Może temat dziwny trochę jak na dział "serwery", ale już wyjaśniam o co chodzi.

Mam dwa łącza i dzielę ruch pomiędzy nimi według usług. Wszystko co znane i lekkie (www, poczta, ssh, gg ....) idzie jednym łączem a reszta ( w tym ulubione p2p wink.gif ) wysyłam drugim łączem. I tu zaczyna się problem dla graczy i fanów dziwnych, mało znanych programów. Nie każdy maniak jakiejś gry wie na jakich portach ta gra pracuje, a jeśli mi nie poda portów, to siłą rzeczy musi lecieć łączem "p2p", co jest równoznaczne z małą szansą na działanie gry.

Ja osobiście też nie jestem maniakiem gier i nie znam portów wszystkich gier na świecie, więc nie mogę przekierowac ruchu na odpowiednie łącze.

Czy ktoś zna miejsce w necie, gdzie można znaleźć listę portów do popularnych gier, albo ma już ten temat na tyle opanowany, by opublikować tu ilstę tych portów ?

• 1 month later...

1. Tablica routingu i znakowanie pakietów w iptables. Wszystko co znam i jest lekkie idzie na szybkie łącze, reszta na łącze p2p. Niestety nie wszystko znam i dla tego ciągle ktoś zgłasza jakieś nowe porty, które muszę zweryfikować i pokierować odpowiednio. Bardzo by się więc przydała taka ściąga z portów biggrin.gif

2. smile.gif Wszystko to jest oparte o dyscyplinę w sieci i wzajemne zaufanie. Użytkownicy wiedzą, że korzystanie z portów www, gier, czy innych podobnych usług do swoich snobistycznych celów, będzie surowo karane. Pozatym każdy ma przydzielony port specjalnie przekierowany na jego maszynę. Dzięki temu ne jest pasywem w programach p2p. To jest wystarczający powód dla którego nie warto korzystać z innych portów i narażać się adminowi biggrin.gif

A kto ile i po jakim porcie ciągnie to nie problem przecież zauważyć.