chliw-o Napisano Marzec 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 Mam problem bo nie mogę skompilować żadnego programu pod fpc. Podczas nawet najprostrzej kompilacji wyskakuje mi taki błąd: Free Pascal Compiler version 2.0.2 [2005/12/21] for i386 Copyright (c) 1993-2005 by Florian Klaempfl Target OS: Linux for i386 Compiling pieciokat.pas Linking pieciokat /usr/bin/ld: cannot find -lvga pieciokat.pas(18,1) Error: Error while linking Error: /usr/bin/ppc386 returned an error exitcode (normal if you did not specify a source file to be compiled) próbowałem jeszcze raz zainstalować fpc i nic. Nawet po instalacji ze źródeł ten błąd jeszcze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 /usr/bin/ld: cannot find -lvga pieciokat.pas(18,1) Error: Error while linking Error: /usr/bin/ppc386 returned an error exitcode (normal if you did not specify a source file to be compiled) A mógłbyś ujawnić źródło tego programu? Wydaje mi się, że próbujesz odpalić jakąś bibliotekę zewnętrzną i nie podałeś do niej właściwej ścieżki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chliw-o Napisano Marzec 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 Najpierw próbowałem skompilować ten program ale wyskoczył mi ten błąd, próbwałem tym poleceniem fpc -Sd huff.pas źródło program huff; {$APPTYPE CONSOLE} uses SysUtils, StrUtils; {====================================================} {Typy:} type Drzewo = class; wskDrzewo = ^Drzewo; Drzewo = class lewy : wskDrzewo; prawy : wskDrzewo; rodzic : wskDrzewo; symbol : Byte; lisc : Boolean; waga : Single; end; RKomenda = record PlikWe : String; PlikWy : String; Op : Boolean; {true: c | false: x} PlikTP : String; end; TPDrzew = array[0..255] of wskDrzewo; {tablica wskaznikow do drzew} TSlowa = array[0..255] of String; TPrawd = array[0..255] of single; {====================================================} {Globalne:} var Komenda : RKomenda; {====================================================} {Funkcje i procedury:} {====================================================} jak nieudało mi się to napisałem bardzo prosty programik i dałem fpc pieciokat.pas zródło tego prostego programu: program pieciokat; uses SysUtils, Math; var pole, a : real; begin writeln('Program liczy pole pieciokata foremnego'); writeln('Podaj dlugosc boku pieciokata'); readln(a); pole := (a*a*(sqrt(5*(5+2*sqrt(5)))))/4; writeln('Pole wynosi: ',pole:5:2); readln; end. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 No to niestety nie pomogę. Zupełnie nie znam się na kompatybilności z Delphi. Bez tych dyrektyw -Sd pięciokąt się u mnie kompiluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chliw-o Napisano Marzec 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 Usunąłem Uses SysUtils z pięciokąta i u mnie też się skompilowało, ale ten drugi program(kodowanie Huffmana) niestety nie kompiluje się. A właśnie od mi jest najbardziej potrzebny. Zaskakujące jest to że jak próbowałem pierwszy raz go skompilować to udało się natomiast teraz się już nie chce kompilować. A w nim SysUtils są niezbędne. Dlaczego tak się dzieje? Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi