maco Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Witam, musze napisać dwa skrypty. Jeden musi czekać na to jak drugi zwolni flagę, tzn zezwoli na jego uruchomienie. Pierwszy może np wykonywać jakieś działania arytmetyczne, a drugi oczekiwać na wynik.. Czy możecie mi podpowiedzieć, o co chodzi z tymi flagami? Tzn czy mam wykorzystac flagi z procka, czy może chodzi o flagi, które podaje się podczas uruchamiania skryptów, a może procesy w systemie, albo jeszcze fork()? POMOCY !! PILNE !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Nie do konca wiem czego oczekujesz. Z jednej strony skrypt a z drugiej aplikacje. Jesli chodzi o skrypt to nie ma bardzo Ci pomoge. Jesli chodzi o aplikacje to mozesz stworzyc 2 watki. W drugim bedziesz sprawdzal na poczatku wartosc flagi(jakiejs zmiennej globalnej). W momencie gdy np. bedzie ona miala wartosc TRUE wyrzucisz wynik. Nie wiem czy o cos takiego Ci chodzi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Synchronizację międzyprocesową można zrobić np. za pomocą mutex-ów, ale tego chyba zwykły skrypt nie przełknie i trzeba pisać np. w c. Do skryptów można użyć sygnałów. Np. jeden program robi trap nazwa_funkcji lista_sygnałów A potem drugi w odpowiednim momencie wysyła do pierwszego kill z odpowiednim sygnałem. Tu może przydać się też funkcja suspend i sygnał SIGCONT, to może być nawet lepsze od poprzedniego sposobu z trap. Jest też coś takiego jak wait. Tylko do tych wszystkich rzeczy niestety trzeba znać pid pierwszego procesu (nie polecam wysyłać do wszystkich ), ale od biedy można użyć jakiegoś pliku tymczasowego do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maco Napisano Marzec 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Tak , to maja być dwa skrypty. Właśnie poszukałem na necie info i chyba chodzi o coś w stylu trapa. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi