narrow Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2006 mam strone w internecie i wszyskto dziala ta sama strone wgralem na swoj serwer ktory niedawno postawilem na Fedora 4 i co sie okazuje = zero polskich znakow dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2006 dlaczego? Pewnie dlatego, że Fedora ma ustawione domyślne kodowanie UTF-8 a pod m$ Windows jest ISO-9959-2 ^^ Chociaż nie znam się, ale jeżeli chodzi o zccionki to pewnie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2006 Zmień w pliku konfiguracyjnym /etc/httpd/conf/httpd.conf wpis "AddDefaultCharset UTF-8" na "AddDefaultCharset ISO-8859-2". walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2006 Panowie, a skąd wy wiecie, że kolega ma kodowanie iso w pliku html Poza tym jeżeli w nagłówku pliku html się poda kodowanie, to chyba serwer się nie powinien wtrącać... przynajmniej u mnie tak jest... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narrow Napisano Marzec 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 piekne dzieki dla WALWAT juz jest lepiej ale nie widzi mi literka "ą" i duże "Ś" czym to moze byc spowodowane?? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 Sprawdź czy masz zainstalowany pakiet "php-mbstring", jak nie to zainstaluj - jest w repozytorium. Daj znać czy pomogło - inni też skorzystają. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narrow Napisano Marzec 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 po zaisntalowaniu php-mbstring zmienil sie znaczek na inny zastepujacy ś oraz literke ą pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Marzec 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 W takim razie przyczyną pewnie jest sam plik html. Aby to sprawdzić zainstaluj sobie na próbę jakiś CMS, który jest po polsku np. Mambo i sprawdź, czy on jest wyświetlany poprawnie. Mambo to tylko przykład, jest tego multum... walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narrow Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 nie mowie nie jednak dokldanie takie same pliki znajduja sie na serwerze komercyjnym ktory mamy wykupiony w jakiejs tam firmie i tam dokldanie te same pliki chodza bez zarzutu dodam ze charset jest ustawiony dobrze na iso8859-2 pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Przyznam się, że w tym temacie już nie potrafie pomóc. U mnie po zastosowaniu tego co opisałem pomogło i tematu już dalej nie drążyłem. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi