tomek_fedora Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 cze all mam taki problem a bardziej chodzi mi o wiedze do ktrej nie moge dotrzec po przeniesieniu dysku do nowego kompa w starym był jako /dev/hde w nowym jako /dev/hda system nie chce sie zaladowac startuje lilo i laduje sie bez problemów dochodzi do momentu zaladowania vdev i ustawia zegar wczytuje nazwe hosta i robi halt ;-( na sprawdzeniu głowengo systemu plików fsck.ext3 /dev/hde1 i jasne ze nie moze przeleciec bo nie ma tego dysku ;-) wiec zacząłem szukac fstab zminiłem wpisy z lebel na bezposrednio na dev/hda1 i poszło wiec juz wiadomo opcja lebel i wyczytalem ze opcja moze wslazywac UUID lub etykiete woluninu no dobra ale gdzie to w takim razie zminic bo TEGO JUZ NIE WIEM poz all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 No jak to. Nie rozumiesz tego jak zmienic wpis w fstab ?? Nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Napisz jeszcze raz dokładniej i bez błędów ortograficznych, ok ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 cze all mam taki problem a bardziej chodzi mi o wiedze do ktrej nie moge dotrzec po przeniesieniu dysku do nowego kompa w starym był jako /dev/hde w nowym jako /dev/hda system nie chce sie zaladowac startuje lilo i laduje sprzęt jest taki sam stary – nowy komputer tz. procesor, płyta, grafika, RAM .......... ? Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 zawsze mozesz nadać label e2label /dev/hda1 / -Nadaje hda1 label / Pozdro PS. Można też skasować dla pewności plik /etc/sysconfig/hwconf jeśli to inny sprzęt. Nie powiedzie się takie przeniesienie przy włączonym selinux no chyba że odpowiednio wykonaliśmy kopię (star + opcje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi