Skocz do zawartości

Problem Z Odpalaniem Fc Po Przaeniesieniu Hdd

tomek_fedora

Rekomendowane odpowiedzi

cze all

mam taki problem a bardziej chodzi mi o wiedze do ktrej nie moge dotrzec po przeniesieniu dysku do nowego kompa w starym był jako /dev/hde w nowym jako /dev/hda system nie chce sie zaladowac startuje lilo i laduje sie bez problemów dochodzi do momentu zaladowania vdev i ustawia zegar wczytuje nazwe hosta i robi halt ;-( na sprawdzeniu głowengo systemu plików

fsck.ext3 /dev/hde1 i jasne ze nie moze przeleciec bo nie ma tego dysku ;-)

wiec zacząłem szukac fstab zminiłem wpisy z lebel na bezposrednio na dev/hda1 i poszło

wiec juz wiadomo opcja lebel i wyczytalem ze opcja moze wslazywac UUID lub etykiete woluninu no dobra ale gdzie to w takim razie zminic bo TEGO JUZ NIE WIEM

poz all

cze all

mam taki problem a bardziej chodzi mi o wiedze do ktrej nie moge dotrzec po przeniesieniu dysku do nowego kompa w starym był jako /dev/hde w nowym jako /dev/hda system nie chce sie zaladowac startuje lilo i laduje

sprzęt jest taki sam stary – nowy komputer

tz. procesor, płyta, grafika, RAM .......... ?

Narka

zawsze mozesz nadać label wink.gif

e2label /dev/hda1 / -Nadaje hda1 label /

Pozdro

PS. Można też skasować dla pewności plik /etc/sysconfig/hwconf jeśli to inny sprzęt. Nie powiedzie się takie przeniesienie przy włączonym selinux no chyba że odpowiednio wykonaliśmy kopię (star + opcje)