booba Napisano Marzec 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 Witam. Zdecydowłem sie uzywac gnome i chce odnstalowac środowisko KDE, żeby nie robić 'bałaganu'. Help? <pocztakujacy linuksowiec> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 Powinno wystarczyc yum remove kdebase powinien wywalic wszystko wraz z zaleznosciami - ale przyjzyj sie co Ci wyswietli yum na liscie do usuniecia, bo moze byc tego "za duzo"... Ewentualnie yum remove kde* -ale to z jeszcze wieksza ostroznoscia... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Marzec 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 Thx. W domu (tam mam linuka) nie mam neta. Mam nadzieję, że Yum'owi to nie przeszkadza bo to w końcu odinstalka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 A wiesz, ze nie wiem jak sie zachowa yum?... zapomnialem, ze mozna nie miec dostepu do sieci Raczej nie powinien sie pluc o mirrory i aktualizacje repo, bo - jak sam napisales - to tylko od-instalowanie, ale glowy nie dam. W razie problemow zawsze mozesz uzyc rpma rpm -e kdebase lub rpm -e kde* ale nie wiem jak sobie poradzi rpm z zaleznosciami (teoretycznie powinno byc prawie tak samo). Jeszcze raz przypominam - przed zaakceptowaniem odinstalowania zwroc uwage na pakiety na liscie - czasami zdarza sie, ze yum sie zagalopuje i chce "przy okazji" usunac np kernela - nieslusznie podpinajac go pod zaleznosci. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Marzec 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 Ok, dzięki To jeszcze jedno szybkie pytanie. Zainstalowałem mplayera z 'no deps' (nie wszystkie zależoności były spełnione) i teraz oczywiście nie śmiga Jak mam go odinstalować? Albo też jak odinstalowac każdy inny nie chciany już program w linuku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ascot Napisano Marzec 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 yum remove mplayer każde inne podobnie yum remove xxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 Dokladnie tak jak KDE yum remove mplay* lub rpm -e mplay* lub, jesli rpm bedzie sie pluc o zaleznosci itp rpm -e --force mplay* * to bardzo przydatny znak w takich przypadkach - oprocz mplayera odinstalujesz w ten sposob mplayerplug-in i inne pakiety "powiazane" z mplayerem. Aby odinstalowac pakiet (uzywajac zarowno yum jak i rpm) nie musisz uzywac pelnej jego nazwy. Przed odinstalowaniem pakietu(-ow) przydatny moze okazac sie takze rpm -qa mplay* - wyswietli liste pakietow spelniajacych kryterium nazwy (mplay*) zainstalowanych w systemie. Najbardziej uniwersalny sposob uruchomienia rpm przy instalacji pakietow to rpm -i mplay*.rpm wydany w katalogu z kilkoma powiazanymi pakietami (zainstaluje jednoczesnie mplayer, mplayerplug-in, mplayer-fonts...) i czesto pozwala uniknac komunikatow o nie spelnionych zaleznosciach. Obawiam sie tylko, ze uzywajac opcji --force do instalowania pakietow rpmem niezle juz sobie zasmieciles system... Polecam takze lekture man rpm, man yum - tam jest naprawdę ORT mnostwo interesujacych informacji... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Marzec 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 Dzięki Force'a użyłem jeszcze tylko do Xine'a - i śmiga! także narazie nie jest jeszcze tak źle. Thx za pomoc i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 to jak poszła Ci operacja odinstalowania KDE ? yum zadziałał dobrze? ja z kolei chce wywalić KDE i GNOME bo jadę na Fluxbox, więc nie ma problemu abym użył yum remove kde yum remove gnome ?? Wszystko poszło Ci dobrze i bez problemów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi