alex Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Witam Nie potrafie sobie poradzić z wyłączeniem automounta na FC5. Wyrzuciłem pakiet ,który miał opis że odpowiada za automount podczas instalacji a pomimo tego płytki są automatycznie montowane. fstab jest pusty, wiem ze w FC5 zrezygnowano z automatycznego dopisania mediów do fstaba ale nie wiem gdzie i w jaki sposób jest zorganizowane. Spróbowałem sam ręcznie zrobić wpisy w fstabie, które świetnie działały w FC4 ale FC5 po prostu je ignoruje więc wyłączyłem HALa i po restarcie na pulpicie pojawiły się skróty do napędów wpisanych w fstabie. Niestety próba montowania zakończyła się informacją że do montowania napędów potrzebny jest HALdeamon. JAK SOBIE Z TYM PORADZIĆ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Wyrzuciłem pakiet ,który miał opis że odpowiada za automount podczas instalacji a pomimo tego płytki są automatycznie montowane. Moim zdaniem takie wyrzucanie demona nic nie da zobacz poniżej to standardowy komunikat - można było przewidzieć Niestety próba montowania zakończyła się informacją że do montowania napędów potrzebny jest HALdeamon. JAK SOBIE Z TYM PORADZIĆ?? lepiej znaleźć pliki konfiguracyjne i zmienić na noauto /dev/hda6 /media/hda6 ntfs noauto 0 0 ale jeszcze nie mam FC5 , na 100% Tobie nie odpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Dzięki za radę ale jak napisałem powyżej w fstabie w FC 5 nie ma nic o napędach więc sam dodałem oto fstab: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-sda3 swap swap defaults 0 0 /dev/sda6 /mnt/wspolne vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 /dev/sda7 /mnt/stuff vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 /dev/hda /media/cdrecorder udf,iso9660 noauto,owner,ro,users 0 0 /dev/hdb /media/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,ro,users 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,utf8,managed 0 0 wg mnie przy włączonym HALu FC 5 "olewa" wpisy na temat napędów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi