booba Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Wiem, że Linux nie robi takiego bałaganu jak Łindołza ale ciekawi mnie czy egzystują pod Linuksa jakieś... chmm programy typu Scandisk , coś do czyszczenia systemu, wyszukiwania zbędnych plików, śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 ... chmm programy typu Scandisk , coś do czyszczenia systemu, wyszukiwania zbędnych plików, śmieci Scandisk ?? czyszczenie w jakim sensie ? Scandisk – to czyści jedynie klastry na dysku , z plików dynamicznie zapisanych przez “win” i porządkuje błędne wpisy z w/w powodów defragmentator działa jeszcze inaczej porządkuje dane ale co chcesz osiągnąć – ponieważ programów jest masę tylko zależy do czego ? narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Nie...Linux nie syfi na partycjach i nie defragmentuje się go. Kataklog /tmp, który przechowuje śmieci jest przy każdym uruchomieniu systemu czyszczony. To nie to co Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Nie...Linux nie syfi na partycjach i nie defragmentuje się go Ja wiem dlatego zadałem pytanie co User chce osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Co 180 dni lub co ileśtam (ok 30) uruchomień dysk jest sprawdzany automatycznie. Nic nie trzeba ustawiać, ani nie trzeba do tego dodatkowych programów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Kurna, system doskonały normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Wiem, że Linux nie robi takiego bałaganu jak Łindołza ale ciekawi mnie czy egzystują pod Linuksa jakieś... chmm programy typu Scandisk , coś do czyszczenia systemu, wyszukiwania zbędnych plików, śmieci Witam Zainstaluj i przetestuj Kleansweep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 po updatach przez yuma mozesz wyczyscic cache, zeby zwolnic troche miejsca, za pomoca polecenia: yum clean all pozatym mozesz czyscic wspomniany wyzej katalog /tmp co sprawdzania poprawnosci danych na dysku masz polecenie fsck i gotowe skrypty dla systemow plikow: fsck.ext2, fsck.jfs, fsck.vfat, fsck.cramfs, fsck.ext3, fsck.msdos, fsck.xfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi