marcintom Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Mój System : FC4 Ściągnąłem gcc-3.3.6.tar.gz Wrzuciłem do /usr/local/src/gcc-3.3.6 po rozpakowaniu oczywiscie. Dałem ./configure ( probowałem też ./configure --enable-language=c,c++ ) Potem dałem make ( probowałem też make bootstrap ) no i po krotkiej chwili wiedze to gcc -g -DIN_GCC -W -Wall -Wwrite-strings -Wstrict-prototypes -Wmissing-prototypes -Wtraditional -pedantic -Wno-long-long -DHAVE_CONFIG_H -o cc1 \ c-parse.o c-lang.o c-pretty-print.o attribs.o c-errors.o c-lex.o c-pragma.o c-decl.o c-typeck.o c-convert.o c-aux-info.o c-common.o c-opts.o c-format.o c-semantics.o c-objc-common.o c-dump.o libcpp.a main.o libbackend.a ../libiberty/libiberty.a gcc -c -g -gnatpg -gnata -I- -I. -Iada -I./ada ada/ada.ads -o ada/ada.o fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Configurable_Run_Time fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Duration_32_Bits fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Exit_Status_Supported fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Preallocated_Stacks fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_64_Bit_Divides fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_Aggregates fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_Composite_Assign fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_Composite_Compare fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_Long_Shifts fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Suppress_Standard_Library compilation abandoned make[2]: *** [ada/ada.o] Błąd 1 make[2]: Leaving directory `/usr/local/src/gcc-3.3.6/gcc' make[1]: *** [stage1_build] Błąd 2 make[1]: Leaving directory `/usr/local/src/gcc-3.3.6/gcc' make: *** [bootstrap] Błąd 2 Pomóżcie mi ogólnie chciałbym zainstalować drugi kompilator no bo jak wiadomo w FC4 jest jakas 4 a ja chciałbym mieć dwa np tego 3.3.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 niezbyt widze, zeby to mialo dzialac razem nawet na innym prefixie; ja kompilowalem 4.1.0 i na razie nie wszystko dziala z nim np. amarok ale z 4.0.2 nie ma juz problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Hmmm - nie rozumie. Twierdzisz ze nie mozna miec dwóch kompilatorów poprostu od tak.... Tzn byc moze nie zdaje sobie sprawy z tego jaka role ogryw kompilator w systemie linux ale wydawalo mi sie ze wlasnie kompilator to poprostu pewne narzedzie zeby nie powiedzic program - ktorych moge miec "pare" i korzystac z tego ktory jest dla mnie wygodny. Bardzo prosze zeby mi ktos wyjaśnił tak w kilku zdaniach ogolna idee kompilacji jakiego kolwiek kompilatora gcc. ( Byłoby super gdyby sie ktos taki znalazl :-] ) No alebo jakies ciekawe stronki bo nie moge nic ciekawego znaleźć. Ogólnie chodzi mi o jakies bezcenne wskazowki i tego typu sprawy Słyszałem że pewien porządny standard jest reprezentowany przez gcc w wersji 3.3.1 ? To prawda ? No i mam nadzieje że pomożecie mi w przebrnięciu przez kompilację jakiegos starszego kompilatora bo aktualnie mam gcc 4.0.0. Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 yum install compat-gcc-32 by w nim kompilować, to przed configure daj np. CC=gcc32 CXX=g++32 jeszcze były RPMy z bibliotekami compat-c++ ale nie wiem też dokładnie, bo standardowe to jest compat-libstdc++-296.. Ale na płytkach Fedory powinny być też inne compat do c++.. (o FC4 mi chodzi, 5 nie tykam narazie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Marzec 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2006 Hmmm zrobilem jak powiedziales i co i to samo gcc -g -O2 -DIN_GCC -W -Wall -Wwrite-strings -Wstrict-prototypes -Wmissing-prototypes -Wtraditional -pedantic -Wno-long-long -DHAVE_CONFIG_H -o cc1 \ c-parse.o c-lang.o c-pretty-print.o attribs.o c-errors.o c-lex.o c-pragma.o c-decl.o c-typeck.o c-convert.o c-aux-info.o c-common.o c-opts.o c-format.o c-semantics.o c-objc-common.o c-dump.o libcpp.a main.o libbackend.a ../libiberty/libiberty.a gcc -g -O2 -DIN_GCC -W -Wall -Wwrite-strings -Wstrict-prototypes -Wmissing-prototypes -Wtraditional -pedantic -Wno-long-long -DHAVE_CONFIG_H gcov.o intl.o version.o ../libiberty/libiberty.a -o gcov gcc -c -g -O2 -gnatpg -gnata -I- -I. -Iada -I./ada ada/ada.ads -o ada/ada.o fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Configurable_Run_Time fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Duration_32_Bits fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Exit_Status_Supported fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Preallocated_Stacks fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_64_Bit_Divides fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_Aggregates fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_Composite_Assign fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_Composite_Compare fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Support_Long_Shifts fatal error: system.ads is incorrectly formatted missing line for parameter: Suppress_Standard_Library compilation abandoned make[1]: *** [ada/ada.o] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/usr/local/src/gcc-3.3.6/gcc' make: *** [all-gcc] Błąd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi