Czester Napisano Lipiec 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2004 Mam taki dziwny problem z RPMami w FC2. Otoz czy aktualizuje system aptem czy instaluje nowa paczke rozwala mi sie baza rpm'ow. Dzieje sie tak przewaznie juz po zainstalowaniu czy przeinstalowaniu jednej paczuszki zadko wiecej. Przy probie instalowania nastepnej dostaje juz komunikaty mniej wiecej takie : rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery blad: blad db4(-30978) z dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery blad: nie mozna otworzyc indexu Packages przy uzyciu db3 - (-30978) blad: nie mozna otworzyc bazy danych Packages w /var/log/rpm tak to mniej wiecej wyglada. Nie potrafie wymyslec nic innego jak windowsowy sposob przerestartowania komputera ktory naprawia baze i znowu mozna zainstalowac jedna gora 2 paczki. Czy jest na to jakis sposob aby moc spokojnie uaktualniac system ? Pozdrawiam Czester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Lipiec 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2004 Spróbuj tak: rpm -rebuilddb pewnie były jakies błędy w bazie, to powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Lipiec 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2004 # rm -f /var/lib/rpm_db* ---> usuń blokadę plików, # db_verify /var/lib/rpm/Packages ---> sprawdz baze danych, # rpm --rebiulddb ---> odbuduj. A co do aktualizacji bazy - to ja używam apt`a i nie mam problemów moje repozytoria :> pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czester Napisano Lipiec 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2004 hm no wiec zrobilem tak : rm -f /var/lib/rpm_db* db_verify /var/lib/rpm/Packages - tu troche zamieszal pomyslal ale nic nie wyswietlil natomiast jak dalem rpm --rebiulddb to sie troche rozpisal rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery blad: blad db4(-30978) z dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery blad: nie mozna otworzyc indeksu Packages i to by bylo na tyle. Dodam ze jest to czysty system stawiany tydzien temu i jedyna rzecza byla moja chec uaktualnienia systemu poprzez apt Pozdrawiam Czester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi