lysyr Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 witam, mam problem: w fstabie mam taki wpis: /dev/hdc /media/cdrecorder udf,iso9660 noauto,owner,ro,users 0 0 wszystko jest ok, wkladam plyte do stacji, pojawia mi sie okno, ze wykrylo cd rom, i jaka akcje ma pzeprowadzic - klikam ok, a tam permission denided katalog /media/cdreocred ma prawa 777 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 dodaj (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT do grupy cdrom. Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Marzec 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 a jak to zrobic? nie mam grupy cdrom... edit: wlasnie zauwazylem jak z konsoli i roota daje: [root@warszewo lysyr]# mount /dev/hdc /media/cdrecorder/ to montuje sie normalnie, i dziala. po wylogowaniu na normalnego usera tez dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 /dev/hdc /media/cdrecorder udf,iso9660 noauto,owner,ro,users 0 0 A moze "problemy" powoduje parametr ro (Read Only) w fstab ? To tak pod rozwage Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Spróbuj w fstabie wpisać user zamiast users. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 gwiazdor_online, nie pisz głupot skoro masz users to po co tam owner (owner - tylko root może montować)? ro akurat może tutaj być.. przecie nie zmieniasz zawartości na płycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 A ja myslalem ze mowimy o nagrywarce i ze zapis na nosniku zmienia jego zawartosc... Sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 opcja ro nie przeszkadza w nagrywaniu jak wkładasz płytkę którą chcesz nagrać to uwierz mi na 100% nie jest ona montowana a już na pewno żaden program do nagrywania tego nie robi, a wręcz przeciwnie program nagrywający wymaga wyłącznego dostępu do device !!! w innym przypadku nie nagrałbyś niczego . Płyty są nagrywane że się tak wyraże niskopoziomowo Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 gwiazdor_online, nie pisz głupot skoro masz users to po co tam owner (owner - tylko root może montować)? Spoko, masz rację. Owner mi umknął Napisałem takową radę, bo mam po prostu: /dev/hdd /mnt/cdrom iso9660 noauto,user,ro 0 0 i wszystko nalezycie działa. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 (edytowane) lysyr jesteś na FC4 czy FC5 bo wcześniej zakładałeś ten temat http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9969 , a w podpisie masz FC4 W FC5 nie mam żadnych wpisów w fstabie dla nagrywarki , montowanie odbywa się automatycznie , i w /media oraz /mnt nie mam zadnych katalogów dla nagrywarki katalog /media/cdreocred ma prawa 777 i zadnych praw sam nie nadawałem Jeśli dodajecie wpisy fstabie w FC5 to dlaczego , automount wam nie działa ??? Edytowane Marzec 31, 2006 przez arturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi