Skocz do zawartości




Zdjęcie

Polskie Znaki Z Open Office


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomcia

tomcia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 26 sierpień 04

Napisano 27 sierpień 2004 - 11:05

Witam,
mam prośbę - czy ktoś mógłby mi choćby w skrócie wskazać co i gdzie ustawić, żebym mógł w Open Office wprowadzać polskie znaki

nie wiem czy to problem OO czy ustawień środowiska, klawiatury....

wykonałem standardową instalacją FC2 i aktualnie w większości edytorów nie ma problemu, natomiast gdy wprowadzam tekst w OO to otrzymuję podwójne znaki (np. ł -> Âł)

próbowałem pod Aurox'em i było ok., otwierając ten sam plik w Fedorze - tekst jest poprawny, tylko przy wprowadzaniu znaków zaczynają się problemy

z góry dziękuję za każde wskazówki

wink.gif
  • 0

#2 Speedman

Speedman

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 13 postów

  • Rejestracja: 30 lipiec 04

Napisano 27 sierpień 2004 - 12:32

a masz ustawione w centrum sterowania kodowanie dla polskich znakow ?
  • 0

#3 tomcia

tomcia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 26 sierpień 04

Napisano 27 sierpień 2004 - 13:24

jeśli Ci chodzi o Centrum Sterowania -> Regionalne i dostępność -> Kraj/region i język
to mam ustawione na Polski

tak jak pisałem, w innych programach korzystam z polskich znaków bez przeszkód ... sad.gif
  • 0

#4 McGiwer

McGiwer

    Ambasador Fedory

  • Użytkownicy
  • 708 postów

  • Rejestracja: 25 czerwiec 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 27 sierpień 2004 - 16:58

A jaka masz ustawiona czcionke w OO? Sproboj Courier wink.gif
  • 0
"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
Dołączona grafika Dołączona grafika

#5 jam_ci_on

jam_ci_on

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 25 październik 04

Napisano 25 październik 2004 - 11:36

Spotakałem się z tym samym problemem i również nie bardzo mogę sobie z nim poradzić. Specjalnie drugi raz zainstalowałem FC2, z tym że nic to nie dało. Ale polskie znaki to nie jedyny mankament z jakim sie spotkałem w OO. Muszę również od czasu do czasu napisać coś po chińsku, dlatego zrobiłem sobie "chińskiego" użytkownika. Po odpaleniu OO okazało się, że pull down menu jest... po japońsku, input editor dla chiśkiego działa, ale nie wyświetla znaków transkrybowanych przez "men", wszystkie pozostałe i owszem.
Kiedy drugi raz zainstalowałem FC (tym razem nie wybrałem z języków azjatyckich wgrałem tylko chiński, bez japońskiego) okazało się, że manu OO jest całkowice puste, są tam tylko skróty klawiaturowe, za to można wpisywać wszystkie znaki. W pozostałych edytorach po chiśku można pisać problemu. Teoretycznie istnieje możliwość pisania po chińsku nowet w polskim OO, ale najperw chciałbym móc tam wklepać chociaż "ż" i "ę".

Może ktoś wie, jak się z tym uporać.
  • 0

#6 wuja

wuja

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 534 postów

  • Rejestracja: 22 luty 04
  • Skąd:Szczecin

Napisano 25 październik 2004 - 18:49

Jaką wersję OO macie.
Nie słyszałem narzekań na wersję ux.
Może warto ściągnąć i zainstalować
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników