Skocz do zawartości

Karta Tv -problrm

Lord_JABA

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem pare ruznychróżnych distro ale karta tv pod kazdym dzialala "z biegu" czyli skan kanalow i ogladamy. ale nie moze byc tak pieknie, mianowicie karta jest w menadzezemenedżerze urzadzen ale przy skanie kanaluwkanałów ekran jest caly czas czarny i oczywiscie nie wykrywa zadnych programuwprogramów. reczne wpisanie czestotliwosci tez nie pomaga. Uzywalem TVtime(zainstalowal sie razem z fedora) pomyslalem ze moze z programem cos nie tak nie umiem czegos ustawic czy cos takiego i zainstalowalem xawtv kturyktóry juz znam i dalej ciemnosc na ekranie. Karta jest oparta na chipie bt878 za wszelkie sugestie co robic bede bardzo BARDZO wdzieczny(Nie mam normalnego tv :( )

Nie napisałeś jaką masz kartę, więc ja Ci opiszę jak ja uruchamiam swojego PixelView Play TV Pro opartego na tym samym chipsecie.

Do modprobe.conf znajdującego się w /etc/ dopisuje:

#bttv
alias char-major-81 bttv
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
options bttv card=37 pll=1 radio=1 tuner=5 gbuffers=4

gdzie "card" i "tuner" jest to numer mojej karty i tunera z tej listy. Restarcik kompa (przynajmniej ja tak robie) i w TVtime mogę już korzystać z mojej karty, na XawTv mi to nie wyszło, nie wiem czemu. Może Ci się ta wskazówka na coś przyda. PzdR

Zna ktos moze linka do strony z ich objasnieniem?

yum install kernel-doc

a potem przejrzyj zawartość katalogu /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.12/Documentation/video4linux/bttv.

Przy okazji zerknij też do regulaminu. Na forum pisze się z użyciem polskich literek. Ortografię też mógłbyś poprawić.