sorek Napisano Luty 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2009 Witam. Od niedawna używam Fedory 10, w sumie skonfigurowałem ją już w 95% - brakuje mi w sumie tylko działającej kamerki internetowej. Posiadam model Logitech QuickCam E2500. Żeby nie było, że jestem leń, powiem, że szukałem już dość sporo w internecie. Jednak niczego konkretnego http://www.actionshrimp.com/2008/08/logite...n-ubuntu-skype/ - poza tym, nie znalazłem. W czym więc problem? Otóż, gdy próbuję robić to, co jest napisane w poradniku i gdy wykonuje polecenie ./gspca_build - ten, zwraca mi taki oto komunikat: REMOVE the old module if present ERROR: Module gspca does not exist in /proc/modules CLEAN gspca source tree rm -r -f *.o decoder/.gspcadecoder.o.cmd decoder/*.o \ .gspca.o.cmd *.o *.ko *.mod.* .[a-z]* core *.i \ *.symvers *.err COMPILE gspca Please Wait ....!! INSTALL gspca in the kernel binary tree mkdir -p /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/ rm -f /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/spca5xx.ko rm -f /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/media/video/gspca.ko install -c -m 0644 gspca.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/ install: nie można wykonać stat na `gspca.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu make: *** [install] Błąd 1 LOAD gspca in memory FATAL: Module gspca not found. PRINT COMPILATION MESSAGES if ERRORS look kgspca.err make -C /lib/modules/`uname -r`/build SUBDIRS=/home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224 CC=cc modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.27.12-170.2.5.fc10.x86_64' CC [M] /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.o /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:54:27: error: asm/semaphore.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c: In function ‘spca5xx_ioctl’: /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:2466: error: implicit declaration of function ‘video_usercopy’ /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c: At top level: /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:2607: error: ‘v4l_compat_ioctl32’ undeclared here (not in a function) /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:2612: error: unknown field ‘owner’ specified in initializer /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:2612: warning: initialization from incompatible pointer type /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:2614: error: unknown field ‘type’ specified in initializer /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c: In function ‘spca50x_create_sysfs’: /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:2772: error: implicit declaration of function ‘video_device_create_file’ /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:2783: error: implicit declaration of function ‘video_device_remove_file’ /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c: In function ‘spca5xx_probe’: /home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.c:4314: error: incompatible types in assignment make[2]: *** [/home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224/gspca_core.o] Błąd 1 make[1]: *** [_module_/home/sorek/Pliki/kamerka/gspcav1-20071224] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.27.12-170.2.5.fc10.x86_64' make: *** [default] Błąd 2 Mam cos nie zainstalowane? Mam wszystkie GCC i inne potrzebne kompilatory - tak mi się wydaje. Wiec w czym problem? Istnieją jakieś inne sposoby/sterowniki zainstalowania tego? Z góry dziękuję z pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Luty 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 Ktokolwiek jest w stanie odpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Luty 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 Mam taka sama kamerke., nie udalo mi sie jej uruchomic, ani na Fedorze, ani na Ubuntu. Rozwiazaniem jest podobno Fakevideo http://www.actionshrimp.com/2008/08/logite...n-ubuntu-skype/ Z tym, ze jest pewien maly problem, nowe jadra maja gspca juz w sobie i dokompilowanie modulu jest niemozliwe :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Luty 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 Z tego też korzystałem. Jest jakaś możliwość ominięcia tego albo zainstalowanie innych sterowników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Luty 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2009 Znalezione gdzes w sieci: Sciagamy i instalujemy sterowniki: http://linuxtv.org/hg/~pinchartl/uvcvideo/archive/tip.tar.gz Jesli kompilacja i instalacja sie powiodla, wykonujemy restart. Za http://www.ubucentrum.net/2008/10/instalac...ym-jdrze-w.html : Dla programów używających v4l (camorama) preloadujemy v4l1compat.so LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama # Dla programów używający v4l2 (skype, flash) preloadujemy v4l2convert.so LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so firefox Testowane na Ubuntu i dziala, na Fedorze jeszcze nie sprawdzalem. Jest plus musi byc tez minus, obraz jest bardzo ciemny, czasem wrecz czarny. Moze ktos podpowie jak skonfigurowac gamme w v4l2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Luty 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2009 W cheese nie działa dźwięk (i nie ma jak wybrać np. z mikrofonu), a przy łądowaniu tych so wybija jakieś błędy i w sumie się chyba bez tego bo skype wywala gdy próbuje dać "test". A, i jeszcze sprawa, nie mogę ustawić by skype odtwarzał i nagrywał dźwięk - choć wybrałem dobre urządzenia i pisze, że wszystko jest w porządku. EDIT: Jest dobrze, skype działa ok. Kamerka rółnież ruszyła bo zapomniałem o bibliotekach 32bitowych - w których mam skypa Jednak wciąż mam problem z camorama. Do tego np. w rejestratorze dźwięków oraz w dalszym ciągu w cheese dźwięk nie działa i nie ma jak go ustawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fand Napisano Marzec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2009 ... Do tego np. w rejestratorze dźwięków oraz w dalszym ciągu w cheese dźwięk nie działa i nie ma jak go ustawić Wydaje mi się że problem z dźwiękiem wynikł z tego powodu, że podczas kompilacji SELinux powstrzymał test ALSA - jest możliwe zdefiniowanie reguły dla SELinux aby dopuścił do tego testu, ale niestety nie potrafię podpowiedzieć jak taką regóuę stworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi