Skocz do zawartości

43xx Broadcom Jeszcze Raz

fuzzy86

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że piszę tu po raz pierwszy to witam wszystkich.

Od razu powiem że jestem świeżym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Co nieco już tam wiem, no ale...

Zaznaczę też że przekopałem juz chyba pół internetu i nie udało mi się rozwiązać problemu. A jest on taki:

Mam zainstalowaną Fedorę 6 na laptopie Lenovo N100. Na pokładzie jest wifi Broadcom 4310 i za nic nie mogę zainstalować do tego sterowników. Próbowałem przez ndiswrapper'a i bcm43xx-fwcutter i nic. Przy ndiswrapperze nie mogę wywołać polecenia "modprobe ndiswrapper" bo wywala błąd:

[root@localhost Desktop]# modprobe ndiswrapper
FATAL: Module ndiswrapper not found.

Przy drugiej metodzie:

For FC6, I recommend the following steps:

1) yum install bcm43xx-fwcutter

2) download and extract the file from the FC5 thread:

http://www.fedoraforum.org/forum/at...tachmentid=7759

3) /usr/bin/bcm43xx-fwcutter -w /lib/firmware wl_apsta.o

4) /sbin/depmod -a && /sbin/modprobe bcm43xx

5) Turn on NetworkManager

niby wszystko idzie zgodnie z planem, ale na liście wszystkich sterowników nie ma żadnych oprócz "broadcom Tigon3".

Co mi radzicie w tym wypadku?? Bo nie chce mi się ciągnąć kabla od routera przez korytarz, a na uczelni też by się wifi sprzydało ;)

yum install ndiswrapper kmod-ndiswrapper

niestety nic nie instaluje. Nie ma tego w zasobach. Co wiecej nic nie wyszukuje gdy wpisze:

yum search ndiswrapper

no a chyba powinno?

Poza tym to jeszcze inne pytanie. Czy po udanym wpisaniu "modprobe ndiswrapper" bedzie jeszcze trzeba cos robic?? Przepraszam ze pytam, ale mam ostatnio malo czasu a i tak przeszukalem juz dziesiatki for (forum?) tylko nie pamietam, no a na to chyba latwo odpowiedziec, wiec mysle ze nie bedzie problemu ;) Czy po tym w ogóle bedzie widac te sterowniki na liscie z innymi sterownikami w system-config-network ??

Aha. Jeszcze jedno. Czy wersja kernela ma cos z tym wspólnego?? jak cos to mam 2.6.18-1.2869.fc6

A dodałeś repozytorium livna?

No tak, zaraz przed zajrzeniem tutaj na forum znalazłem info że trzeba jeszcze linve dodać. Ale jest następny problem. Przy próbie zainstalowania kmod-ndiswrapper wyskakuje mi:

Total download size: 16 M
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
Running Transaction Test
Finished Transaction Test

Transaction Check Error:   package kernel-2.6.18-1.2869.fc6 is already installed
  file /boot/System.map-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6
  file /boot/config-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6
  file /boot/symvers-2.6.18-1.2869.fc6.gz from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6
  file /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2869.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2869.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2869.fc6

a "modprobe ndiswrapper" dalej nie działa. Co mam zrobić dalej??

Teraz musisz poszukac na forum postow opisujacych podmiane architektury i586 na i686.

Bylo na forum - Szukaj: i586

Powodzenia

Qrcze, nie radze sobie. Móglbys jakos nakierowac?? Nie chce mi sie juz po nocy z tym siedziec, a sesja sie zbliza i tez czasami trzeba sie uczyc... :/

Przeinstalowalem fedore na nowo, bo mialem problemy inne i teraz jestem przy punkcie ze nie chce mi pójsc "modprobe ndiswrapper"

Ale za to przy "ndiswrapper -l" mam

installed drivers:
bcmwl5          driver installed, hardware (14E4:4324) present (alternate driver: bcm43xx)

takze jest lepiej niz bylo, bo przedtem nie mialem "present" a to jest chyba wazne :)

wiec jak z ta zamiana i586 -> i686??

Bez wifi sie na fedore nie przesiadam wiec Was potrzebuje!!

---------------------------------------

Edited:

No dobra, nie wiem jak, no ale juz pisze do Was z WiFi takze dzieki wszystkim za pomoc. Przesiadam sie na fedore :)